Fejfájós melegfront érkezik szerdán

Vágólapra másolva!
Éjszakára mindenütt csökken a felhőzet, eleinte helyenként zápor még előfordulhat. Szerdán eleinte kevés felhő, napos idő várható, majd délutántól északnyugat felől többször erősen megnövekszik a felhőzet, de estig csapadék még nem valószínű. A helyenként még erős északi szél tovább mérséklődik, majd szerdán megélénkül, néhol megerősödik az északnyugati légmozgás.
Vágólapra másolva!

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2, 7, a legmagasabb nappali hőmérséklet 15, 20 fok között alakul. Fokozatosan megszűnnek kedden az átvonult hidegfront élettani hatásai. Szerdán a magasban kezdődő melegedés miatt egyre inkább a melegfrontokkal együtt járó tünetek lesznek meghatározóak. Fejfájás, migrénes rohamok jelentkezhetnek, a fárdékonyságnak, levertségnek, esetleges alvási zavaroknak is lehetnek légköri okai. A reakcióidő hosszabb lesz a megszokottnál.

Európai meteorológiai helyzetkép

Szerda estig a Kárpát-medence fölé váltakozó nedvességtartalmú, eleinte hidegebb, majd egyre melegebb levegő érkezik.

Többközéppontú ciklonrendszer helyezkedik el Észak- és Északnyugat-Európa fölött. Hatására Izland és a Brit-sziget fölött erősen felhős az ég, elszórtan fordul elő eső, zápor. Hosszan elnyúló frontálzóna található a Skandináv-félsziget északi részétől a balti államokon és Közép-Európán át egészen a Földközi-tenger középső medencéjéig, emiatt errefelé is sok a felhő, több helyen esik az eső, záporeső, az északi tájakon havazik.

Ugyanakkor Dél-, Délnyugat-Európa fölött anticiklon alakítja az időjárást, a leszálló légmozgásoknak köszönhetően általában kevés a felhő, napos az idő, csapadékról csak elvétve érkezik jelentés. Szintén magasnyomású zóna húzódik a Kelet-európai-síkság fölött, hatására ott is túlnyomóan napos, száraz az idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Skandináv-félsziget nagy részén és Oroszország déli területein általában 2, 10, másutt többnyire 11, 18 fok között alakul. Továbbra is meleg van délnyugaton, délen, ahol a délutáni órákra 20, 25 fok közé melegszik fel a levegő.