Többórás napsütés és erős északi szél lesz kedden

Vágólapra másolva!
Hétfőn egyre nagyobb területen erősen megnövekszik a felhőzet északnyugat felől. Éjszakára keleten is beborul az ég. Kora délutántól egyre többfelé várható eső, zápor, a nap második felében néhol egy-egy zivatar is kialakulhat.  A hőmérséklet kora délután általában 18, 23 Celsius-fok, késő este 10, 15 fok között valószínű.
Vágólapra másolva!

Kedd hajnalban a Kisalföldön már csökken a felhőzet; kedden a Tiszántúlt leszámítva a változó felhőzet mellett többórás napsütés is várható - az említett országrészben azonban egészen a déli órákig erősen felhős marad az ég. Keleten, délkeleten kezdetben még több helyen lehet eső, zápor, majd ott megszűnik a csapadék, másutt helyenként előfordulhat egy-egy zápor. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5, 10 fok között valószínű.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden általában 14, 18 fok között várható, de a Tiszántúlon ennél néhány fokkal hűvösebb időre kell számítani. Hétfőn a szél fokozatosan mindenütt északnyugatira fordul, és estig a Dunántúlon sok helyütt viharossá is fokozódik. Kedden az északi szél sokfelé továbbra is erős marad - jelenti az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Szerdán eleinte gyengén felhős idő várható sok napsütéssel, majd észak felől erősen megnövekszik a felhőzet. Estétől északon, északkeleten elszórtan zápor, zivatar előfordulhat. Az 5 mm-t meghaladó csapadék valószínűsége 10%, 20 mm-t meghaladó csapadék nem várható. A nyugati, majd az északnyugatira forduló szél megélénkül, időnként megerősödik, a Dunántúlon viharossá fokozódik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 5, 10, a legmagasabb nappali hőmérséklet 19, 24 fok között alakul.

Európai meteorológiai helyzetkép

Hullámzó frontálzóna osztja ketté Európa időjárását a Pireneusoktól a Balti-tengeren át egészen az Urálig. A front mentén erősen felhős vagy borult lesz az ég, többfelé esik az eső. A fronttól keletre anticiklon helyezkedik el, emiatt a Mediterráneumban, a Kárpát-medencében és keleten jellemzően gyengén felhős, napos, száraz az idő, csak a Fekete-tenger mentén van nagyobb területen több felhő egy sekély ciklonális mező miatt (a ciklon olyan légnyomási képződmény, amelyben ahogy a belseje fele haladunk, csökken a légnyomás).

Európa legmelegebb vidéke jelenleg a Pó-síkság, ahol 27, 28 fokig is felmelegszik a levegő, de Közép-Európában és Földközi-tenger középső medencéjében is 20 fok fölé emelkedik nagy területen délutánra a hőmérséklet. A leghidegebb Finnország déli tájain van, ahol kevéssel 5 fok alatt marad a csúcshőmérséklet. Kedd estig a Kárpát-medence fölött a már említett frontálzóna hidegfronti szakasza vonul át, emiatt várható országszerte csapadék.