Ismét lehűl az idő hétfőtől

Vágólapra másolva!
Változékony lesz az idő ezen a héten Magyarországon. Néhány napra vége az enyhe időnek, hétfőn újabb hidegfront éri el az országot. Ezért lehűlés és erős szél várható a hét első napján, majd egy-két napra ismét enyhébb lehet az idő, de csütörtöktől újra hideg lesz. Kedden egyaránt lesznek napos, illetve felhős területek és időszakok, így több órás napsütésre van kilátás. Inkább csak északkeleten fordulhat elő zápor.
Vágólapra másolva!

A Kárpát-medence időjárását hétfőn egy nyugat felől érkező hullámzó frontzóna határozza meg. Hétfőn főleg délen és keleten még több órára kisüthet a nap Magyarországon. Később nyugat, északnyugat felől egyre többfelé beborul az ég, és egyre többfelé várható eső, zápor, néhol zivatar is kialakulhat - olvasható az [origo] hét napos előrejelzésében, amelyet az Országos Meteorológiai Szolgálat állít össze. Helyenként zivatar is előfordul. Délelőttig többnyire mérsékelt lesz a légmozgás, majd az északnyugatira, északira forduló szél többfelé megerősödik, és estig - elsősorban a Dunántúlon - sok helyütt viharossá fokozódik. A hőmérséklet kora délután általában 18, 23, késő este pedig 10, 15 fok között valószínű.

Kedden egyaránt lesznek napos, illetve felhős területek és időszakok, így több órás napsütésre van kilátás. Inkább csak északkeleten fordulhat elő zápor. Az északnyugati szél időnként megerősödik. A szél átlagos sebessége 5-20 km/óra között alakul, de a legerősebb széllökés akár 25-45 km/órás is lehet. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 2, 7, a legmagasabb nappali hőmérséklet 16, 20 fok között alakul.

Anticiklonális hatások alakítják az időjárást az Uráltól a Kelet-európai-síkság középső részén át az Appennini-félszigetig. Ezért ebben a térségben csendes, nyugodt az idő , csak elvétve fordul elő jelentéktelen csapadék. A Balkán-félsziget keleti vidékén és a Fekete-tenger környékén egy ciklon okoz több helyen esőt, záport. A kontinens nyugati tájain egy hosszan elnyúló, hullámzó frontzóna hatására gyakran megnövekszik a felhőzet, változó intenzitással többfelé hull eső, zápor. A hőmérséklet csúcsértéke a Földközi-tenger nyugati medencéjében és Nyugat-Európa egy részén általában 20, 27 fok között alakul. A Brit-szigeteken többnyire 12, 18 fok közé melegszik fel a levegő, a Skandináv-félsziget nagy részén és Oroszországban sokfelé napközben is 10 fok alatt marad a hőmérséklet.