Csökken a légszennyezettség szerdától

Vágólapra másolva!
Több nagyvárosban is szmogriadó lépett érvénybe a hét elején az egészségre veszélyes mértékű szállópor-koncentráció miatt. Szerdától azonban már változás várható, jobb lesz a levegő minősége.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt bő egy hétben a Kárpát-medence időjárást alapvetően az Északkelet-Európa fölött kiépült anticiklon határozta meg, ennek peremén helyezkedtünk el, és a markáns fronthatások elkerülték térségünket. Ennek hatására fokozatosan emelkedett a légszennyezettség, de a határozott légmozgásnak, a hosszabb napos időszakoknak, illetve az időnkénti csapadéknak köszönhetően sokáig nem érte el a veszélyes értéket.

Február utolsó napjaiban azonban egyre nagyobb területen vált párássá, ködössé a levegő, és a kialakult ködfelhőzet többfelé csak nehezen vagy egyáltalán nem oszlott fel. Az átkeverő légmozgások hiányában a közlekedésből és fűtésből származó szennyező anyagok, a kisméretű szálló por így veszélyesen feldúsulhatott, és hétfőn előbb Miskolcon, Győrben és Várpalotán, majd kedd hajnalban Budapesten is elrendelték a szmogriadót, és korlátozásokra szólították fel a lakosságot.

Bár továbbra is alapvetően anticiklon alakítja időjárásunkat, a hét közepén egy Olaszország térségében örvénylő mediterrán ciklon is érezteti majd hatását, ami havazást is hoz majd. Ma már nagyobb területen elkezd megélénkülni az északkeleti, keleti szél, szerdán pedig még határozottabbá válik a légmozgás. Északkelet felől a ködfelhőzet is egyre többfelé felszakadozik. Az átkeverő légmozgások beindulásával a szennyező anyagok koncentrációja hígul, a levegő tisztulni kezd. Lényeges javulás szerdától várható.