Most először kellett lezárni a Balaton zsilipjét a jég miatt

Vágólapra másolva!
Hatvanöt éve működik a Sió-zsilip a Balatonnál. Jégzajlás miatt eddig még soha nem kellett lezárniuk a berendezést a vízügyi szakembereknek, de most erre a lépésre kényszerültek. Még a jég alól is folyamatosan engedték le a vizet a tóból.
Vágólapra másolva!

Kevesebb víz folyik ki a Balatonból a Sió-zsilipnél. A zsilip fokozatos lezárását a jégtömbök miatt rendelték el. Az északi szél szokatlanul nagyméretű jégtáblákat sodort a Sió torkolatába és azok bekerülhetnek az alsóátfolyású zsiliprendszer acélszerkezetbe, veszélyeztetve az épségét - ez látható az alábbi felvételen:

Forrás: MTI/Varga György

A Balaton vízállása 111 centiméter volt február 17-én, ami még mindig meghaladja a szabályozási maximumot. Ezért a jégzajlás ellenére is folytatni kellett a vízleeresztést, úgy hogy a fokozatos elzárással a másodpercenkénti 50 köbméterről 22-re csökkentették a vízügyi szakemberek a tóból áteresztett víz mennyiségét.

Az extrém időjárás miatt az idén télen is folyamatos volt a vízeresztés a Balatonból még a jég alól is, amire korábban nemigen volt példa. Négy évvel ezelőtt ugyan volt már egyszer hasonló helyzet, amikor tavasszal jég alól kezdték el ereszteni a vizet, de akkor a kásás, összetört jég nem veszélyeztette a zsiliprendszert. A tavaszi esőzések miatt várhatóan a tó vízszintje eléri a 110 centiméteres üzemi szabályozási maximumát, ezért azután is folytatódik a vízeresztés, de csökkentett intenzitással.

A Balaton vízutánpótlása - más tavakkal ellentétben - csak a felszíni vizek hozamától, azaz a vízgyűjtőre hulló csapadék mennyiségétől függ. A tó vízszintjét a siófoki vízmérce nulla centiméres pontjához viszonyítják. Ha a vízszint meghaladja a felső, 110 cm-es szintet, a tó eláraszthatja az alacsonyan fekvő, partmenti területeket, főleg a déli oldalon. Ezért a vízügyi szakembereknek szabályozniuk kell a vízállást a siófoki zsilippel.