Erős hidegfront vonul át a forrongó Tripolin

Vágólapra másolva!
Záporok, zivatarok és viharossá fokozódó szél kísérik a Líbia északi részén szerdán és csütörtökön átvonuló markáns hidegfrontot. Egész héten az átlagnál hűvösebb marad az idő a politikai változások alatt lévő országban.
Vágólapra másolva!

Szerdán középpontjával Szicília felett örvénylett az a markáns mediterrán ciklon, amely hűvös levegőt szállít Észak-Afrikába. A ciklon hidegfrontja Algériát és Tunéziát követve szerda délután éri el Líbia északnyugati szélét. Algéria hegyeiben havazás is előfordult. Már a ciklon melegfronti szakasza kisebb esőzést okozott Tripoliban, a hidegfrontot azonban hevesebb záporok, zivatarok és viharos széllökések követték eddigi útja során, és várhatóan így érkezik meg a líbiai fővárosba is. A Földközi-tenger partvidékén végighaladva az előrejelzések szerint a hidegfront csütörtök délután hagyja el az észak-afrikai országot. A hidegfrontot okozó ciklon keleti oldalán meleg, száraz levegő áramlik dél felől, így például Egyiptomban kellemes, jobbára napos az idő.

Líbiában a hidegfront átvonulását követően a csapadék átmenetileg megszűnik, de az erős, olykor viharos szél a számítások szerint még napokig hűvös levegőt hoz a térség fölé.