Közel egy hétig havazik Erdélyben

Vágólapra másolva!
Napok óta ismétlődő jelleggel, változó intenzitással havazik Erdélyben. A havas idő az előrejelzések szerint a hétvégéig kitart. Bár a hóréteg viszonylag lassan gyarapodik, az oda utazóknak érdemes számolniuk a lelassult közlekedéssel.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hétvégén kezdődött kisebb havazás Erdélyben. A kontinens északi és keleti vidékét kitöltő rendkívül hideg és a mediterrán térség enyhébb légtömegei között kialakult frontzóna tartósan a Balkán északi részétől Románián át Belorussziáig húzódik. Az időjárási front területén sokfelé havazik.

Erdélyben ismétlődő jelleggel, változó intenzitással esik a hó, naponta nagyjából 2-5 centi mennyiségben. Ilyen intenzitás mellett a főutakat viszonylag jól rendben lehet tartani, de a közlekedés ott is lelassult. A mellékutak azonban havasak, csúszósak. A hőmérséklet napközben is fagypont alatt marad. A szél mérsékelt, hófúvás nem alakul ki.

A legfrissebb előrejelzések szerint egészen péntekig lehet számítani kisebb-nagyobb havazásra a térségben, a hétvége szárazabbnak ígérkezik. A Román Meteorológiai Szolgálat (ANM) információi szerint kedden nagyobb területen havazásra a magyar-román határ közelében, vagyis Nagyvárad, Szalonta, Arad környékén kell számítani, de beleértve az Erdélyi-középhegységet is. Belső-Erdélyben, vagyis Kolozsvár és Marosvásárhely környékén, valamint a Székelyföldön elszórtan esik a hó. Az ég mindenütt erősen felhős. A maximumhőmérséklet 0, -2 és 0, -5 fok között alakul (a hidegebb értékek a Székelyföldre értendők).