Meddig tart még a havas tél?

Vágólapra másolva!
Néhány napig még biztosan kitart a téli idő országszerte, a héten többfelé lehet havazás. Kisebb enyhülés a hétvégén indul meg, de a sokéves átlagnál nem várhatók magasabb hőmérsékletek. Mínusz 10 fokos hideg sem kizárt a következő éjszakákon.
Vágólapra másolva!

Tartósnak ígérkezik a télies jellegű időjárás február utolsó napjaiban is. A hét közepén a hajnali órákban az ország északi részén akár mínusz 10 fokig süllyedhet a hőmérséklet. Kedden és szerdán főként keleten gyenge havazás, hószállingózás is várható, amely a magasabban fekvő északi tájakon megmaradhat.

Ennek oka az, hogy mediterrán ciklon örvénylik a Földközi-tenger fölött, amelynek hatása kissé érezhető a Kárpát-medencében is. A légörvény észak felől hideg, sarkvidéki eredetű levegőt szív magába, így Magyarországon és Romániában, valamint északabbra a csapadék hó formájában hullik le. Hazánkban többfelé erősen felhős vagy borult ég várható, időnként megerősödik a szél, és főként keleten fordul elő havazás.

Ugyanakkor anticiklon nyúlik be a Kelet-európai-síkságtól Skandinávia és a Német-lengyel-síkság irányába, ezért általában napos, száraz, de rendkívül hideg időjárás jellemző a térségre. Napközben is mindössze mínusz 10 fok körüli értékeket mérhetnek, sőt, Kelet-Európában még zordabb a tél, mínusz 20 fok alatt marad a maximum-hőmérséklet is.

Márciusban is havazhat

Az északias áramlás még több napig jellemezheti Magyarország időjárását. A hőmérsékletek napközben is fagypont körül alakulnak, hajnalban pedig helyenként mínusz 10 fokig is hűlhet a levegő. Hétvégétől itthon kissé enyhül az idő, a legmagasabb hőmérsékletek a sokéves átlag körül ingadoznak majd.

A jelenlegi számítások szerint a következő két hétben az enyhe óceáni légtömegek továbbra is elkerülik a Kárpát-medencét, így éjszakánként és hajnalban -6, -3 Celsius-fokos hőmérsékletekre kell számítani; nappal plusz 1-7 fokig melegszik a levegő. Az előrejelzés mostani állása szerint tíz nap múlva, március 3-án már 7 fokos meleg lesz nappal, és március 5-6-án akár 8 fok is lehet. Minderről bővebben lásd 14 napos, részletes előrejelzésünket.

A számítógépes prognózisok korlátai miatt a két hétnél távolabbi időszakról nincsenek pontos előrejelzéseink, de az elmúlt évtizedek tapasztalatai alapján havazásra még márciusban is számítani lehet. Az éghajlati adatok szerint a legtöbbször csak március közepén szűnik meg végleg a havazás az országban. Az elmúlt ötven évben az is előfordult, hogy március végén még hó borította a fővárost. Az eddigi legnagyobb hóvastagságot ebben az időszakban mérte az Országos Meteorológiai Szolgálat, 1947. február 19-én a kőszegi Stájerházaknál 151 cm-es hó fedte a tájat.