Vágólapra másolva!
Pusztító erejű forgószelek alakultak ki a vízfelszín felett a hétvégén a Földközi-tenger nyugati medencéjében.
Vágólapra másolva!

Két víztölcsért is megfigyeltek a hétvégén az Ibériai-félszigettől néhány 100 kilométerre, a Földközi-tenger nyugati medencéjében fekvő Mallorca térségében. A víztölcsérek a tornádókhoz hasonló képződmények, melyek nem a szárazföld, hanem a vízfelszín felett alakulnak ki, heves zivatarok (ún. szupercellás zivatarokhoz) környezetében. Szárazföldi rokonaiktól eltérően törmeléket nem, csupán vizet szívnak fel a felszínről, így a tölcsér nem színeződik el.

Az elmúlt napokban markáns ciklonok vonultak a mediterrán térségben, amelyek biztosították a víztölcsérek kialakulásához szükséges feltételeket. A hét első felében Olaszország, a Balkán-félsziget és Törökország térségében várható intenzív ciklontevékenység, helyenként nagy mennyiségű csapadék hullhat heves zivatarok kíséretében, és nem kizárt újabb víztölcsérek kialakulása sem. Mallorcán legutóbb 2009-ben vettek videóra egy víztölcsért, a felvétel itt nézhető a BBC oldalán. A most hétvégén kialakult víztölcsérekhez hasonló jelenséget 2011. február 18-án figyeltek meg az új-zélandi Új Plymouth partjainál, az arról készült fotógaléria itt látható.

Forrás: http://wetteronline.de
Forrás: http://wetteronline.de

Víztölcsér Mallorca partjainál (Achim Bunke a Német Meteorológiai Szolgálat részére beküldött felvétele)

A forgószelek kialakulásához a meleg nedves légtömegek erős feláramlására van szükség, heves zivatarcellákhoz, ún. szupercellás zivatarokhoz kötődnek. Mindössze néhány percig léteznek és pár kilométeren keresztül érintkeznek a felszínnel, bennük a szélsebesség elérheti a 300 km/órát is. Víztölcsérek időnként nálunk, a Balaton fölött is kialakulnak, a feljegyzések szerint erre legutóbb 1972-ben volt példa. Hazánkban a szárazföld fölött forgószél utoljára 2010 augusztusában pusztított Mezőkövesden - az OzoneNetwork egyik nézőjének videóját a jelenségről itt lehet megnézni.