Sok csapadék, hó és ónos eső is várható

Vágólapra másolva!
A Kárpát-medencét előrő mediterrán ciklon a csapadék minden formáját elhozta térségükbe: hó, havas eső, ónos eső és eső egyaránt előfordul az országban. A csapadékos idő napközben is folytatódik, egyre inkább a folyékony halmazállapot lesz jellemző.
Vágólapra másolva!

csütörtök
9:00
Többfelé csapadékos reggelre ébredhettünk az országban, és a csapadék minden formája előfordul. Hó, havas eső, eső és ónos eső egyaránt esik az eget beborító mediterrán ciklon felhőzetéből. Ónos eső főként a déli, délnyugati tájakon nehezítette a közlekedést, de az Alföld középső részén is előfordul ónos csapadék, és a nap első felében továbbra is számítani kell rá, bár egyre többfelé esőbe vált. Hószállingózás főként az Alpokalján és az Északi-középhegységben fordul elő. Helyenként kiadós csapadék hullhat, északi hegyeinkben több centi friss hóra van kilátás a nap folyamán. Délután a Dunántúlon szűnni kezd a csapadék.

szerda
A nyugat-európai ciklon peremén képződött légörvény az utóbbi 24 órában fokozatosan erősödött, a meteorológiai szaknyelv szerint "mélyült", frontjai egyre markánsabbá váltak. E mediterrán ciklon frontjai délnyugati irányból szerda késő este, éjszaka érik el az ország területét. A kiterjedt felhőtömb hatására fokozatosan megvastagszik a felhőtakaró, és eleinte délnyugaton, majd egyre többfelé várható csapadék.

A frontok haladását a délnyugati országrészben élők láthatják legelőször, mert abban a térségben már az késő este elered az eső, ónos eső. Éjféltől azonban már többfelé kell csapadékra számítani: északon és a középső megyékben hó hullik majd, másutt havas esőre, ónos esőre, a délnyugati határszél mentén esőre van kilátás.

Helyenként jelentős mennyiségű eső, hó hullik, a friss hótakaró északon néhol elérheti az 5-15 cm-es vastagságot. A folyékony halmazállapotú csapadék mennyisége is a legtöbb helyen 5-15 mm körül alakul. Az ónos eső miatt jegessé, csúszóssá, rendkívül balesetveszélyessé válnak az utak. A csapadék jelentősen ront a belvízhelyzeten is.

A folytatásban pénteken jobbára felhős idő ígérkezik, de ekkor már csak kisebb eső, északkeleten eleinte még gyenge havazás fordul elő.