Özönvízszerű eső áztatja Ausztráliát

Vágólapra másolva!
Két nap alatt másfél havi eső áztatta el Ausztrália északi partvidékét, miközben az éves csapadékösszeg már több mint fele lehullott. Ekkora esőzés még a Yasi ciklon útját sem kísérte.
Vágólapra másolva!

Az Ausztrália északi részén fekvő Darwin városában az elmúlt 48 órában rekord mennyiségű, 525 mm eső hullott, és még további esők várhatók. Az intenzív csapadékhullást a Carlos nevű, egyes erősségű trópusi ciklon okozza, mely a déli kontinens északi partvidékét súrolja. Mivel csak lassan, alig 2 km/órás sebességgel mozog kelet, délkelet felé, így kis területre nagy mennyiségű csapadék tud koncentrálódni. Az esőzés viharos széllel is párosul: a ciklonrendszer középpontjában a legerősebb széllökések megközelítik a 100 km/órát, ez pedig a partoknál 3-4 méteres hullámokat korbácsol.

Darwin térsége jelenleg a trópusi monszun időszakát éli, ami novembertől márciusig tart. Ezt a csapadékban gazdag évszakot közel féléves szárazság követi. A februári átlagos össz-csapadék 330 mm körül alakul, az elmúlt két napban azonban több mint másfél havi mennyiség hullott, és noha még csak február közepét írjuk, már az éves összeg több mint fele, mintegy 900 mm csapadék esett a településen.

Ausztrália legerősebb vihara csak fele ennyi esővel érkezett

Bár a ciklon várhatóan alig erősödik tovább, az eső és az akár 120 km/órát elérő szélrohamok miatt további áradásokra és viharkárokra számítanak a helyiek. Érdekesség, hogy a február elején Queenslandet elérő ötös erősségű Yasi ciklon sem áztatott el egyetlen települést sem ekkora csapadékkal. Még a legtöbbet regisztráló Innisfail városában is "csupán" 160 mm-t mértek a ciklon átvonulása idején. A különbség abból adódik, hogy a Yasi gyakorlatilag átviharzott a térségen, míg a Carlos csak lassan helyeződik át.

A vihar miatt átmenetileg lezárták a darwini repteret az utasforgalom elől, mivel több nemzeti és nemzetközi járatot törölni kellett. Emellett több iskolában is szünetel a tanítás. Az elmúlt éjszaka fák tucatjai dőltek ki, elektromos vezetékek szakadtak le, betört a házakba a víz és helyenként bokáig gázolnak az emberek a megtelt csatornákból kiáradó szennyvízben.