Helyenként már havazik az országban

Vágólapra másolva!
A Közép-Európát kitöltő hideg és a mediterrán térségben felhalmozódott enyhébb légtömegek határán képződött felhősáv egyre nagyobb területen borítja be az országot, és hatására a Dunántúlon havazás kezdődött.
Vágólapra másolva!

Havazás kezdődött

A szombaton átvonult front mögött hideg levegő árasztotta el a Kárpát-medencét, de a Genovai-öbölnél már enyhébb, nedvesebb légtömegek helyezkednek el. A két eltérő időjárású térség határán képződött felhősáv a délelőtti órákban beborította a Dunántúlt, és fokozatosan tovább terjed keletre. A vázolt időjárási helyzet elsősorban Szlovéniában, Horvátországban teremt kedvező feltételeket a csapadékképződésnek, de helyenként a Kárpát-medence nyugati, déli felén is kialakul kisebb havazás. A déli órákban a nyugati határszél mentén és a Bakonyban helyenként már előfordult hószállingózás, gyenge havazás.

A csapadékzóna a következő néhány órában lassan keleti irányba helyeződik át, így további hószállingózás, gyenge havazás elszórtan elsősorban a Dunántúlon és a középső, majd a déli megyékben alakul ki. A déli, délnyugati határszél mentén a szilárd halmazállapotú csapadékot átmenetileg havas eső, gyenge eső válthatja fel. Közepes intenzitású havazás legfeljebb a Bakonyban és a Mecsekben ígérkezik, az említett tájakon a gépjárművel közlekedők síkos utakkal találkozhatnak, ahol a féktávolság akár a szokásos kétszerese is lehet, és könnyen megcsúszhat az autó. Havazásban a látótávolság is jelentősen csökken, érdemes fokozott óvatossággal közlekedni.

A havat hozó felhőtömb várhatóan hétfő hajnara távozik az ország területéről, és a hét első napján napközben inkább már csak a Kisalföldön lehet hószállingózás.

ICI Interaktív Meteorológia