Szmogban fuldoklanak a spanyol nagyvárosok

Vágólapra másolva!
A spanyol nagyvárosok levegőminősége európai viszonylatban igen rossznak mondható, rendszeresen küzdenek a füstköd kialakulásával. Most a csaknem másfél hete tartó száraz idő következtében Madrid és Barcelona felett napról napra vastagszik a szmogfelhő.
Vágólapra másolva!

Mintegy másfél hete egy magas nyomású képződmény épült ki az Atlanti-óceán felett, amely jelenleg is átíveli az egész Földközi-tenger medencéjét és a közép-európai térséget, miközben az időjárási frontok ennek északi peremére szorulnak. Ibériában tehát már hosszú napok óta száraz, nyugodt időjárás uralkodik, ami a félsziget nagy részén ugyan ragyogóan napos időt okoz, Madrid és Barcelona városai felett azonban szürkésbarna ködbuborék alakult ki. Az anticiklon ugyanis megakadályozza az alsó légrétegek átkeveredését, így a szennyező anyagok a talaj közelében rekednek, és a száraz időben az esővel sem tudnak kimosódni a levegőből.

A problémát az elsősorban az autók kipufogógázából származó nitrogén-dioxid (NO2) okozza, ami a napsugárzás hatására, egyéb szerves anyagok jelenlétében kémiai reakciók láncolatán keresztül fotokémiai szmogot hoz létre. A szmogveszélyes helyzet miatt a madridi városvezetőség kijelző táblákon hívta fel az autósok figyelmét a magas légszennyezettségre, és felszólította a gépjármű tulajdonosokat, hogy inkább a tömegközlekedési eszközöket használják. Ennek ellenére alig csökkent az autós forgalom az utakon.

Lényeges javulás a hét végéig nem valószínű, addig ugyanis marad az anticiklonális helyzet. Vasárnap napközben azonban az Atlanti-óceán felől egy hidegfront húzódik Ibéria fölé, amivel feltámad a szél, és Madridba már számottevő eső is érkezik. Barcelonában csak a jövő hét elején várható kisebb csapadék.

Javult a levegőminőség, de trükköztek a műszerekkel

A szmog-jelenség nem ismeretlen Madrid és Barcelona lakosai előtt, a milliós nagyvárosokban a NO2-koncentráció rendszeresen meghaladja az uniós küszöbértékeket. A levegőminőség javítása érdekében Madrid polgármestere 2006-ban ígéretet tett az erősen szennyező autók belvárosból történő kiszorítására, majd két évre rá elhalasztotta a projektet. Ennek ellenére a légszennyezettség csökkent, legalábbis a mérési adatok szerint. 2009-ben ugyanis a forgalmas belvárosi területekről a külvárosi parkos körzetekbe telepítettek át számos mérőműszert. A NO2 átlagos éves koncentrációja azonban még így is meghaladja az EU-s 40 mikrogramm/köbméter határértéket.

Itthon tisztul a levegő a napokban

Hazánkban is napok óta a fent említett atlanti anticiklon alakítja az időjárást, csak gyenge frontok érték el térségünket. A számottevő légmozgás hiánya és az utóbbi napokban elsősorban keleten, északkeleten beragadó köd egyes városokban a szálló por, illetve a nitrogén-oxidok koncentrációjának egészségügyi határérték fölötti alakulását eredményezi, szmogriadó azonban sehol sincs érvényben. Jelenleg erősebben szennyezett a levegő Pécsett, Tatabányán és Debrecenben, valamint Miskolc, Salgótarján és Kazincbarcika térségében. A hétvégén jelentős javulás valószínű.