Balti hóviharral vonul tovább az orkánciklon

Vágólapra másolva!
A hétfőn a Brit-szigeteken orkán erejű széllökéseket okozó markáns légörvény kedden a Baltikumban okoz hóviharokat. A ciklon európai útját kiterjedt havazással fejezi be.
Vágólapra másolva!

Walesben és Anglia középső részén hétfőn helyenként 120-140 km/órás orkán erejű széllökés tombolt. A viharos légmozgást egy gyorsan mozgó, kisméretű ciklon hatására jött létre. A legnagyobb szelek a ciklon középpontjától délre alakultak ki. A légörvény tovább robogott kelet felé. Hétfő délután az Északi-tengeren, majd Németország, Dánia és Svédország partjainál okozott 100 km/órát meghaladó széllökést. Éjszaka a viharzóna elérte a Balti-tengert, hajnalban pedig a lengyel partokat. Útja során sokfelé alakult ki esőzés, a balti térséget elérve azonban északt felől egyre több sarkvidéki eredetű levegő keveredett a ciklonba, így a csapadék fokozatosan havazásra váltott. Kedd délelőtt Észtországtól Litvániáig sokfelé fordul elő intenzív havazás, miközben továbbra is viharos erejű szél tombol.

Az előrejelzések szerint a viharciklon kissé gyengül, de területileg növekszik. Ennek következtében kedd estétől a Kelet-európai-síkságon - többek között az orosz fővárosban is - kiterjed hóesés várható hófúvással.