50 fokos hőmérséklet-különbség van Európában

Vágólapra másolva!
Miközben a Közép- és Dél-Európában élők tavaszias időt élvezhetnek, helyenként 20 fok fölötti meleggel, Lappföldön csontig hatol a hideg.
Vágólapra másolva!

A kontinens nagy részének időjárását napok óta egy hatalmas anticiklon alakítja, amely jelenleg Észak-Afrika felől nyúlik be a kontinens középső részei fölé. Területén jobbára ragyogóan napos és az átlagosnál több fokkal enyhébb az idő. A legmelegebb Ibériában van, ahol hétvégén a délutáni órákban több helyen mutattak 20-22 fokot a hőmérők.

Ugyanakkor Európa északi felén egymást érik a ciklonok és frontjaik, itt emiatt változékony, hidegebb, egy-egy térségben igen csapadékos az idő. A kontinens legészakibb vidékei fölött sarkvidéki eredetű, hideg levegő örvénylik: Lappföldön vasárnap éjszaka sokfelé -25 fok alá hűlt a levegő (sőt a közelben, Oroszország északnyugati részén, Murmanszk kikötővárosában -39 fokos dermesztő hideg volt), és több helyen napközben is alig lesz melegebb -20 foknál - az említett Murmanszkban például jelenleg is csupán -29 fokot mérnek. Lappföldön egyébként az évnek ebben a szakában állandó sötétség uralkodik, azaz nappal sem kell fel a Nap.

Ez az észak-déli kettősség a hét második felében is jellemző lesz kontinensünkre, a frontzónák továbbra is alapvetően a nyugati és északi tájakra szorulnak. Ugyanakkor a sarkvidéki légtömegek délebbre húzódnak, elérik Közép-Európát és a Kárpát-medencét is. A hét közepén hazánk fölé mintegy 10 fokkal hidegebb légtömegek érkeznek a magasban, és bár a talajon a lehűlés lassabban megy végbe, a hét végén várhatóan már így is csak fagypont körül alakulnak a csúcsértékek.