Egy hét tavasz jön, de a télnek még nincs vége

Vágólapra másolva!
A hétvégén jelentősen erősödik a nappali felmelegedés, a kora tavaszi időjárás a jövő hét közepéig megmarad. Különösen a nyugati és középső országrészben haladja meg jelentősen a nappali hőmérséklet a megszokott értékeket. A számítások szerint azonban még visszatér a tél.
Vágólapra másolva!

Szombaton a Dunántúlon a hőmérséklet csúcsértéke meghaladja 10 fokot, sőt a délnyugati határszélen 15 fok sem kizárt. Az ilyenkor szokásos nappali érték 3 fok körül alakul, a tíz fok március közepére jellemző. Több órára kisüt a nap, igazán tavaszi jelleget vesz fel az időjárás, csupán a keleti határszélen marad hideg a levegő. Vasárnap folytatódik az enyheség, de keleten gyakran befelhősödik az ég. A jövő hét első napjaiban sok napsütés várható, de a reggeli köd helyenként csak nehezen oszlik majd fel. Szerdától a magasban megindul a lehűlés, az enyheség azonban még péntekig megmarad.

A jobbára száraz időben érdemes kimenni a szabadba. Bakancsra szükség lehet, ugyanis a talaj meglehetősen mély, sáros, különösen ahol most olvad el a hó. A hóágyúzott síterepeken ezen a hétvégén még lehetőség van a téli sportolásra, bár az erősödő felmelegedés napról-napra rontja a pályák állapotát. A légszennyezettség a hétvégén nem számottevő, az időjárás kedvez a városi sétának is.

A hideg védett a járványoktól

A tartós fagyok a kórokozók terjedését gátolták, az enyhülés sajnos növelheti a fertőző betegségek terjedését. Ugyanakkor a kellemes, napos idő közvetlenül, a jó kedélyállapoton keresztül pedig közvetetten is erősíti az immunrendszert. Nagy szükség van a vitamindús táplálkozásra, miközben fontos az ételek mennyiségében a mértékletességet követni. A tél végén a hosszan tárolt gyümölcsök vitamintartalma csökkent, de például a déli gyümölcsök esetén találkozhatunk a déli féltekéről származó, viszonylag friss áruval is. Ebben az időszakban a táplálékkiegészítők fogyasztása is indokolt.

Még visszajön a tél

A téli enyhe periódusokra jellemző korai rügyfakadás veszélye minimális szinten fennáll, az ország egyes részein be is következhet. Nagy területen azonban várhatóan nem ébred fel a növényzet, mert a tavaszi nappalok mellett az éjszakákon fellépő kisebb fagy ezt továbbra is megakadályozza. Az enyhe időszak pedig nem tart tovább egy hétnél. A legfrissebb számítások szerint a jövő hét végén visszajön a nagy hideg, a tartós tavaszi időre még várni kell.