Orkánciklon ostromolja Európát

Vágólapra másolva!
Az elmúlt napokban egy markáns ciklon jelent meg az észak-atlanti térségben, Izland szigetétől délre. A ciklon igen gyors fejlődést mutatott a poláris jet stream mentén, orkán erejű szelekkel kiadós csapadékkal ostromolva a Brit-szigeteket és kontinensünk északnyugati részét.
Vágólapra másolva!

A német Meteorológiai Szolgálat által Lukas névre keresztelt képződmény középpontja jelenleg a Norvég-tenger fölött örvénylik, benne a légnyomás igen alacsony, 960 hPa körül alakul.

A jet stream vagy futóáramlás a troposzféra felső részében egy szűk, mindössze néhány 100 méteres keresztmetszetben összpontosuló vízszintes áramlási zóna, melyben az átlagos szélsebesség igen nagy, meghaladja a 110-140 km/órát, de nem ritkán a 300-500 km/órát is elérheti, és akár az egész Földet körbefuthatja. A poláris jet stream az északi félteke 30. és 70. szélességi körei között, a sarkvidéki hideg és a délebbről érkező melegebb légtömegek határán fordul elő. Nyáron északabbra, télen délebbre található, általában a tropopauza szintjén, azaz 10 km magasan. A jet erős szelei kedvező feltételek mellett hozzá tudnak járulni a ciklonok intenzív fejlődéséhez, és le tudnak keveredni a talaj szintjére, ami orkánszelekhez vezet. A poláris jet átlagos szélsebesség jelenleg 320 km/óra körül alakul.

Skóciában tanítási szünetet rendeltek el

A ciklon útvonalát viharos időjárás kíséri: Skóciában csütörtökön a legerősebb széllökések sokfelé meghaladták a 100-110, helyenként a 120-130 km/órát, sőt, 1200 méteren, a Cairn Grom hegycsúcson 183 km/órás lökést is regisztráltak. Az időjárás miatt Skócia nyugati részén csütörtökön a déli óráktól az összes iskolában tanítási szünetet rendeltek el, és arra kérték a lakosságot, hogy lehetőleg ne hagyják el otthonukat. Bár a ciklon már keletebbre vonult és a szél csillapodni kezdett, Skócia északi felén még ma hajnalban is több helyen mértek 100-110 km/órát meghaladó széllökéseket, az északabbra fekvő Shetland-szigeteken pedig síkvidéken is 130-150 km/órás szelek fújtak. A hatóságok árvízveszélyre is figyelmeztetnek, mert rövid idő alatt helyenként 50-60 mm eső is hullhat.

Az orkánciklon Norvégiában, Dániában és Németország északi részén is érezteti hatását, bár itt már egy másik, a Baltikum fölött elhelyezkedő ciklon is szerepet kap - ez a Klaus II. nevet viseli. A ciklonok együttes hatására ezekben a térségekben is előfordultak már 100-130 km/órás szélmaximumok. A Harz-hegység legmagasabb pontján, az 1000 méter fölé magasodó Brocken-csúcson 140 m/órás lökést is mértek. Az Északi- és Balti-tenger térségébe a viharos szél mellett kiadós csapadék is várható, ami zömmel eső formájában hullik.

A ciklonok az elkövetkező napokban tovább helyeződnek kelet-északkelet felé, miközben töltődnek, azaz bennük a légnyomás emelkedni kezd. Ezzel együtt a szél erőssége és a csapadék intenzitása is lassan alábbhagy, de a hétvégén a kontinens középső részein és a Kelet-európai-síkságon viharos szelekkel még számolni kell.