Mit lát ma a medve, meddig tart még a tél?

Vágólapra másolva!
Február 2-át, Gyertyaszentelő napját régen tavaszkezdő napként is emlegették. Számos időjóslással foglalkozó néphiedelem fűződik hozzá, melyek közül a legelterjedtebb a barnamedvéhez kapcsolódik.
Vágólapra másolva!

A népi bölcsesség úgy véli "Gyertyaszentelő napján inkább a farkas ordítson be az ablakon, minthogy süssön a nap", ha ugyanis február másodikán szép, enyhe idő van, akkor még sokáig elhúzódik a tél. Ezt fejezi ki az Európa legnagyobb ragadozójához, a barnamedvéhez fűződő hiedelem is. Úgy tartják, ha a téli álmából ezen a napon felébredő medve barlangjából előbújva meglátja árnyékát, azaz süt a nap, akkor visszabújik, mert még hosszú, kemény tél áll előttünk. Ha azonban odakint csikorgó hideggel szembesül, érzi, vagy talán tudja, hogy hamarosan tavaszodni kezd.

Ma a nap első felében folytatódik a borús, párás, ködös idő, ami annak köszönhetően alakult ki, hogy napok óta anticiklon alakítja időjárásunkat. Számottevő légmozgás hiányában a Kárpát-medencében megrekedt a nyirkos, hideg levegő, ami köd, illetve ködfelhőzet kialakulásához vezetett. Ez az ún. hideg légpárna helyzet, ami térségünk egyik éghajlati jellemzője a téli időszakban.

A nap folyamán azonban egy gyenge hidegfront közelíti meg hazánkat, aminek hatására elsősorban a nyugati országrészben felszakadozik a felhőzet, néhány órára kisüt a nap. Másutt viszont borongós marad az idő. Ez a kettősség a hőmérsékletekben is meglátszik: nyugaton kevéssel fagypont fölé melegszik a levegő, míg keleten, északkeleten többfelé csupán -5, -4 fok körül alakul a csúcsérték.

A folytatásban egyre nagyobb területen lehet majd napsütésre számítani, és jelentősen enyhül az idő is. A hétvégén már országszerte fagypont fölötti idő ígérkezik több-kevesebb napsütéssel. A jelenlegi számítások szerint jelentős lehűlés és nagyobb csapadék az elkövetkező 14 napban nem valószínű. A várható időjárásról bővebben itt olvashatsz.

A mostani modellfutások tehát az sejtetik, hogy lassan készülhetünk a tavasz beköszöntére, amit alátámasztani látszik a népi időjóslás is, hiszen az ország nagyobb részén a medve várhatóan nem pillantja meg árnyékát Gyertyaszentelő napján.