Megbénította Amerikát az újabb hóvihar

Vágólapra másolva!
Kedd óta ítéletidő uralkodik az Egyesült Államok keleti felén, a havazás és ónos eső miatt gyakorlatilag megbénult az élet. Chicagóban minden eddiginél több hó hullhat.
Vágólapra másolva!

Markáns ciklon örvénylik az Egyesült Államok keleti és középső tájain, melynek frontjai Texastól az atlanti partok mentén egészen a Nagy Tavakig húzódnak. Az északról beáramló sarkvidéki eredetű és a Mexikói-öböl felől érkező enyhébb légtömegek ideális feltéteket teremtenek az intenzív hóviharok kialakulásához, a felsikló meleg levegő a fagyott talajon pedig az ónos eső kialakulásának kedvez.

Jelenleg a leghevesebb intenzitással a Nagy Tavak térségében esik a hó, miközben a keleti partvidéken többfelé, így például New Yorkban is ónos eső hullik. Chicagóban több mint fél napja erősen havazik, a látástávolság 4-600 méter között változik. Az időjárás miatt a helyi O'Hare reptéren több mint 1300 járatot töröltek. A meteorológusok akár fél méternél is több havat várnak, 80-100 km/órás széllökések kíséretében, ami hótorlaszokat, a Michigan-tó felszínén pedig erős hullámverést okozhat. A város nevezetességének számítani tóhoz vezető utat a hatóságok le is zárták, hiszen a kicsapódó és lefagyó víz miatt életveszélyessé válhat. Szakemberek szerint a mostani hóvihar az egyik legnagyobb lehet Chicago történetében. A legutóbbi hasonló, emlékezetes eseményre 1999-ben került sor, amikor 48 cm hó hullott, de 1967-ben ennél 10 centivel vastagabb hótakaró lepte el a várost.

Egy napra megállt az élet

Ugyanebből a hóviharból kedden a Préri déli felén, Oklahoma és Texas területén több városban mértek 30-50 cm havat, több helyen csapadékrekordok is megdőltek - Oklahoma Cityben például közel egyhavi csapadék hullott. Az intenzív hóesés mellé ónos eső is párosult, ez elsősorban Missouri, Illinois, Indiana és Ohio államokban okozott fennakadásokat. A jegesedés miatt leszakadt villanyvezetékek következtében Indianában például mintegy 18 ezren maradtak áram nélkül.

Az ítéletidő miatt kedden az USA jelentős részén gyakorlatilag megbénult az élet: Maine-től Új-Mexikóig iskolákat zártak be, szünetelt a törvénykezés és az üzleti élet, sporteseményeket halasztottak el, közel 7000 járatot töröltek a légitársaságok. Az utakon több száz autós elakadt vagy szenvedett balesetet a helyenként közel 1 méter magas hótorlaszok miatt.

A ciklon csütörtökön északkelet felé fokozatosan elhagyja az Egyesült Államok térségét, ugyanakkor Kanada keleti partjaira egyre nagyobb területen okoz majd havazást és erős szeleket, mielőtt távozna az Atlanti-óceán fölé.