Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok jelentős részén okoz fennakadást a közlekedésben a téli időjárás. Intenzív havazás, hófúvás, helyenként kiadós ónos eső lassítja a közúti és légi forgalmat.
Vágólapra másolva!

Texas északi részétől egészen a Nagy-tavak keleti széléig húzódik egy igen markáns időjárási front. A front vonala felé délről nedves, enyhe légtömegek, északról zord, sarki levegő érkezik. A front mentén egy ciklon mélyül ki, amely úgy halad délnyugat-északkeleti pályán, hogy két napon keresztül a front vonala gyakorlatilag nem változik. Ennek köszönhetően nagy területen várható jelentős havazás csütörtökig, a számítások szerint fél méternél is több hó hullhat a Préri közepétől Chicagóig terjedő sávban.

A hóesés már kedd reggel elkezdődött, a szél folyamatosan erősödik. A nagy hidegben egyre nagyobb hóbuckák alakulnak ki, a közúti közlekedés a települések közötti szakaszokon már jelentősen lassult. A repülőtereken, különösen Kansas City és Chicago repterein a le- és felszállás akadozhat, akár fél napra le is állhat.

Több centi jégtakaró az ónos esőben

A front egyes szakaszain a meleg levegő úgy siklott a sarki légtömeg fölé, hogy a csapadékképződés szintjén már pozitív a hőmérséklet, a felszín közelében azonban még kemény fagy uralkodik. Ezekben a térségeken ónos eső esik, ami szintén akár két napig is folytatódhat. Az Egyesült Államok észak-déli nyitottsága miatt különösen a Préri keleti, délkeleti szélén gyakori az intenzív ónos eső okozta felszíni jégréteg-kialakulás a téli hónapokban. A jégtakaró vastagsága akár több centimétert is elérhet, amely többek között a nagyfeszültségű távvezetékekben okozhat jelentős károkat.