Csökkentheti a szmogot a felhősödés és a szél

Vágólapra másolva!
Bőséges esőzéssel és élénk széllel járó front kellene ahhoz, hogy kimossa a levegőből a szálló port. Markáns időjárás-változásra a következő négy napban nem lehet számítani, de felhősebb és szelesebb lesz az idő, ami arra valószínűleg elég, hogy ne kelljen még több városban szmogriadót elrendelni.
Vágólapra másolva!

Keddig valamivel kevésbé szmogos időre lehet számítani, valószínűleg nem növekszik tovább, vagy helyenként enyhén csökkenni fog a szálló por koncentrációja a levegőben - mondta Polyánszky Zoltán, az OMSZ veszélyjelző munkatársa az [origo]-nak. Magyarország időjárását továbbra is anticiklon alakítja, emiatt alig változik az időjárás. Nappal a napsütés miatt ugyan megerősödik a függőleges légmozgás, ami átkeveri a levegőt, de éjszaka a talaj közelében nagyon lehűl a levegő, és hidegebb lesz, mint pár száz méterrel feljebb. Ez az inverziós réteg meggátolja, hogy a közlekedés és a fűtés kibocsátotta szálló por és az egyéb légszennyező anyagok eloszoljanak.

"Az inverziós réteg hatása nappal is érezhető, azonban péntek estétől szombat hajnalig felhősödésre számítunk. Ez azért csökkenti a szmogot, mert a felhőréteg miatt kevésbé hűl le a földfelszín és a levegő legalsó rétege. Emiatt az inverziós hatás gyengébb lesz, így egyszerűen a szálló por kevésbé koncentrálódik a felszín közelébe, vagyis a szennyezés vastagabb légrétegben tud szétoszlani. Hétfőn és kedden is megnövekszik a felhőzet" - mondta az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

A péntek déli helyzet szerint három városban is szmogriadó van, de az ország többi városában is sok a szálló por a levegőben, és az ország légszennyezettsége napok óta nem csökken. Budapesten pénteken késő estig a piros és a fekete rendszámplakettes autók nem közlekedhetnek (erről további részletek itt olvashatók).

"A szálló por koncentrációját igazából nem befolyásolja az a pár cseppnyi eső, amire péntek délután és szombaton számítani lehet, azonban a délkeleti szél valamelyest segíteni fog" - mondta Polyánszky Zoltán. Keddig mindennap megélénkül a szél, emiatt nappal tisztább lesz a levegő. Nyolcadikáig tehát valószínűleg egy kissé csökken a légszennyezettség, de a jelenlegi előrejelzés szerint szerdától ismételten erősödik az anticiklon hatása, kevésbé lesz élénk a szél, vagyis ismét szmogosabb idő valószínű az OMSZ veszélyjelző osztályának információi szerint. Jelentős mennyiségű, azaz legalább 5 milliméter eső kedd után sem valószínű, tehát nincs, ami kimossa a levegőből a szálló por finom, tíz mikrométernél kisebb szemcséit.

A szálló por elsősorban a légzőszervi betegségekben szenvedőket veszélyezteti, azonban ha a koncentrációja eléri a riasztási szintet, az egészségeseknél is jelentkezhetnek allergiás tünetek. Az apró szemcséjű szennyezés a tüdőben bekerül a véráramba, elindítja a véralvadás folyamatát, így szív- és érrendszeri betegség esetén növeli az infarktus és az embólia kockázatát. A legveszélyeztetettebbek az említett krónikus betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek (erről részletek itt). Az orvosmeteorológiai tanács szerint a szmogos levegőben ajánlott minél kevesebbet tartózkodni szabadtéren, és lehetőleg kerülni a kinti aktív testmozgást.