Csak néhol sepri ki a szálló port a szél

Vágólapra másolva!
Egyre több helyen élénkül meg a délkeleti szél csütörtökön délután és pénteken, ami hozzájárul a légszennyezés csökkenéséhez. Az északkeleti országrészben azonban alig mozdul a levegő, tehát marad a szmogos idő. Nyíregyházán továbbra is riasztás van érvényben.
Vágólapra másolva!

Csapadékra vasárnap estig nem lehet számítani, így az eső sem mossa ki a levegőből a szálló por tíz mikrométernél kisebb szemcséit (PM10). Budapesten egyelőre nem kellett elrendelni a szmogriadó riasztási fokozatát a porszennyezés miatt, marad a tájékoztatási fokozat.

Európa középső és déli része felett továbbra is anticiklon helyezkedik el, többnyire száraz, derült, eseménytelen időt okozva, vagyis csak lassan javulhat a nagyobb városok levegője. Vasárnaptól kezdve azonban alapvetően felhős időre van kilátás, ami hozzájárul a levegő minőségének javulásához. Elszórtan eső, zápor is kialakulhat, elsősorban a Dunántúlon.

Forrás: OKI

Ilyen volt a szmoghelyzet november 2-án - a térkép interaktív változatáért kattintson ide!

A levegő szennyezettségét a levegőhigiénés index alapján értékeli az Országos Környezetegészségügyi Intézet. Az OKI négy szintet különít el a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján - ahogyan a fenti térképen is látható. Az első, az elfogadható szint kódja a kék: ez esetben a szálló por koncentrációja köbméterenként kevesebb mint 50 mikrogramm. A zöld, a kifogásolt szint a köbméterenként 50 és 75 mikrogramm közötti értéket jelöli. Narancssárga színnel jelzik az "egészségtelen" kategóriát, a köbméterenkénti 75 és 100 mikrogramm közötti értékeket. A legmagasabb, negyedik szint a piros színű "veszélyes" kategória, amely szerint a légszennyező anyagok mennyisége köbméterenként 100 mikrogramm felett van. Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelik el a tájékoztatási, illetve a riasztási fokozatot.

A főpolgármester, illetve a polgármesterek kötelesek tájékoztatni a lakosságot, ha a szálló por koncentrációja két egymást követő napon három mérőállomáson napi átlagban meghaladja a tájékoztatási küszöbértéket, a köbméterenkénti 75 mikrogrammot. Riasztást akkor kell elrendelni, ha a szálló por mértéke két egymást követő napon, három mérőállomáson napi átlagban a köbméterenkénti 100 mikrogrammos riasztási küszöbértéket is meghaladja, és nem várható változás az időjárásban.