Kevésbé lesz szmogos a hétvége

Környezetszennyezés, Szálló por, Autók közlekednek Debrecenben a Balmazújvárosi út városból kivezető szakaszán
Vágólapra másolva!
A megélénkülő délkeleti szél és némi eső miatt enyhül a szmogveszély. A légszennyező anyagok azért halmozódtak fel, mert napokon keresztül igen enyhe levegő tartózkodott az ország felett, de éjszaka a talaj közelében nagyon lehűlt a levegő. A melegfront fejfájást, fáradtságérzetet, álmatlanságot okozhat a hétvégén.
Vágólapra másolva!

Pénteken a megélénkülő délkeleti szél és némi eső miatt enyhül a szmogveszély. Délelőtt az ország nagy részén feloszlik a köd, kisüt a nap, de főként délnyugaton és északkeleten néhol tartósan felhős, ködös idő valószínű. A déli óráktól nyugat felől átmenetileg megnövekszik a felhőzet, és késő délután, este északkeleten helyenként eső, zápor is lehet. Több helyen megélénkül, a Kisalföldön időnként megerősödik a délkeleti, déli szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 12, 18 Celsius-fok között alakul, a tartósan felhős, ködös helyeken 8, 10 fok körül valószínű.

Szombaton az ország nagy részén derült lesz az ég, sok napsütés várható, ellenben északon, északkeleten erősen felhős lesz az ég, ott kisebb eső is lehetséges. Hajnalban pára, köd várható , amely a déli megyékben csak lassan oszlik fel. Az ország középső harmadán élénk, olykor erős lesz a délkeleti szél. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 2, 9 fok, a legmagasabb nappali hőmérséklet 13, 18 fok között alakul.

Vasárnap változóan, többnyire csak fátyolfelhős lesz az ég, szűrt napsütés várható. Csapadék nem valószínű. Többfelé megélénkül a délkeleti szél az ország középső részén. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 2, 9, a legmagasabb nappali hőmérséklet 13, 18 fok között alakul. Enyhül az idő a hétvégén, de nem dőlnek meg a hőmérsékleti rekordok. Az éjszakák enyhék, a nappalok pedig mérsékelten melegek lesznek, így az 1963-as év 24-25 fokos délutáni hőmérsékletét még csak meg sem közelítjük.

Dugóként szorította le a légszennyezést az inverziós réteg

Szerda óta sokat romlott a légszennyezettség: már tíz városban is olyan magas a szálló por koncentrációja, hogy hamarosan szmogriadót kell elrendelni, vagy már el is rendelték. Budapest pénteken érheti el ezt a küszöböt, de a legtöbb szálló port Pécsett, Debrecenben, Várpalotán és Nyíregyházán mérték.

Speciális időjárási helyzet és időszak együttes fennállása vezetett idáig, ugyanis a héten nagy kiterjedésű anticiklon terpeszkedett Európa középső vidékei felett, középpontja majdnem Magyarország felett volt. Területén a gyenge, szinte észrevehetetlen légmozgások, a lassú változások a jellemzők. A szmog kialakulásának másik fontos időjárási feltétele az volt, hogy napokon keresztül igen enyhe levegő tartózkodott az ország felett.

Napközben azokon a vidékeken, ahol nem volt köd, a napsütés hatására megerősödtek a függőleges, átkeverő légmozgások. Emiatt a felszín közelében az alsó 10-100 méteres légrétegben semmilyen szennyezőanyag nem tudott felhalmozódni egészségre ártalmas koncentrációban. Éjszaka viszont leálltak a függőleges mozgások, a talaj közelében nagyon lehűlt a levegő, hidegebb lett, mint pár száz méterrel feljebb. Így alakult ki az ún. inverziós réteg, amely egész éjszaka, sőt sokfelé még délelőtt is úgy viselkedett, mint üvegben a dugó: nem engedte ki a Kárpát-medencéből az alatta lévő szennyezőanyagokat. Ennek köszönhetően több nap alatt olyan mértékűre növekedett a légszennyezés, ami már elérte a tájékoztatási-riasztási határértéket is.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Egészségtelen a levegő Debrecenben is (a fotón Balmazújvárosi út forgalma)

Ingerlékenységet okoz a melegfront

A hétvége időjárása a melegfront-érzékenyek szervezetére gyakorol erősebb stresszt, fejfájást, fáradtságérzetet, álmatlanságot okozva. A melegfront hatására az érzelmi és értelmi egyensúly könnyen kibillenhet megszokott állapotából, ezért ingerlékenység, sértődékenység többeknél tapasztalható. Hamarabb elfáradhat, kifáradhat a szervezet, ezáltal a teljesítőképességben is csökkenés tapasztalható mind a munkában, mind pedig a járművezetésben. A keringésre is hatással van az időjárás: gyorsabbá válik a szívműködés, emelkedik a vérnyomás, emiatt nőhet a vérzésre való hajlam (orr-, gyomor-, agyvérzés), és gyakoribbá válhatnak az embóliák, vérrögös elzáródások. Szaporodhatnak a lázas állapotok, illetve a gyulladásos és fertőző betegségek fellépése. Étvágytalanság is jelentkezhet.

A tavaszias hangulatú időjárás kedvez a kirándulóknak, és kellemes körülmények közt végezhetjük a kertben a lehullott lomb összegyűjtését is. A szabadban tartózkodva nem árt figyelembe venni, hogy az enyhülés hatására ismét nagyobb számban bukkannak fel az élősködők, kullancsok, bolhák leselkednek a sétálókra és háziállataikra.

November elején a természet már készül a télre, a növények nedvkeringése is megváltozik. Aki még nem tette meg, most elültetheti az újonnan vásárolt fákat, cserjéket a kertben, illetve a nagyobb, idősebb növényeket is felkészítheti a téli hideg átvészelésére. A gyepnyírást tavaszig nyugodtan elfelejthetjük, hisz a fű növekedési üteme is lelassult már.

Esős idő lesz Ausztriában, köd Erdélyben

A Magyarországtól nyugatra eső területek fölé nedves, igen enyhe levegő érkezik dél felől, így arrafelé sok felhőre, kiadós esőkre kell számítani. A keletre található vidékek időjárását viszont még mindig az az anticiklon alakítja, amely itthon is csendes, eseménytelen időjárást hozott. Így a keleti vidékeken sokfelé képződik éjszaka köd, amely napközben csak lassan oszlik majd fel, a ködmentes vidékeken viszont sok napsütés várható, arrafelé komolyabb csapadék sem lesz.

Viszketést, köhögést okoz a légszennyezés

A légszennyezettség szintjének növekedésével a szennyezés koncentrációja elsőként az egészségügyi határértéket éri el. Ekkor már légúti panaszokat (köhögés, fulladás), illetve szemirritációt (viszketés) okoz. Ha a szennyezettség tovább nő, akkor eléri a tájékoztatási határértéket. Ekkor a települések polgármesterei felhívhatják a lakosság figyelmét az önkorlátozásra, vagyis ne gyújtsanak tüzet a szabadban, ne használják feleslegesen a gépjárműveket stb.

Végül nagymértékű szennyezettség esetén a riasztási határértéket is túllépheti a szennyezettség, ekkor már komolyabb forgalomkorlátozásokat vezetnek be a lakosság egészségének védelmében - röviden ezt nevezik szmogriadónak. Szálló pornak a levegőben lebegő, igen kis méretű (maximum 10 mikrométer átmérőjű) részecskék számítanak. Legfőbb forrása a közlekedés az égéstermékek és a korom miatt, illetve a lakossági, szilárd tüzelőanyagú fűtés.

Ilyen volt az idő a héten
Döntően eseménytelen, csendes, őszi idő volt egy anticiklon miatt. A légköri frontok nem érték el az országot, legfeljebb felhőzetük egy-egy foszlánya sodródott fölénk. Sokfelé, eleinte főként nyugaton képződött éjszaka köd, amely a hét közepén már napközben is makacsul tartotta magát. Keleten viszont napközben derült, napos idő volt, így ott délután 15 fok körüli értékre melegedett a levegő, míg a ködös vidékeken csak 7-8 fokot mértek. Éjszaka a ködös, felhős területek kivételével fagypont alá csökkent a hőmérséklet, a felhősebb tájakon viszont reggel akár 7-8 fokot is mértek.



Török László