Új jéghegy születik a Déli-sarkon

Vágólapra másolva!
Saját szemükkel nézhetik végig a kutatók egy új jéghegy leválását a Déli-sarkon: az előrejelzések szerint a majdnem New York nagyságú jégdarab a következő hónapokban fog teljesen leszakadni. A hasadék két métert tágul naponta.
Vágólapra másolva!

Új jéghegy alakul a nyugat-antarktiszi jégmezőn: a Pine-sziget gleccseren végigfutó repedés legalább 30 kilométer hosszú és 50 méter mély. A hasadék naponta két métert tágul, és a jégpáncél kettéhasadásával egy több mint 880 négyzetkilométeres új jéghegy fog keletkezni - mondta Michael Studinger, a NASA IceBridge (Jéghíd) műveletének szakembere.

A jelenség nem a globális felmelegedés következménye a szakember szerint. "Az előrejelzéseink szerint még az év végén, vagy a jövő év elején egy természetes folyamat részét képező jelentős jéghegyképződésre kerül sor. Az ilyesmi ciklikus esemény, amelyre bizonyos időközönként kerül sor. A legutóbbi nagy jéghegyleválás 2001-ben következett be, tehát várható volt, hogy valami hasonló fog történni a közeljövőben" - magyarázta a kutató.

Forrás: NASA/GSFC/Jefferson Beck

A gleccser repedése a NASA légifelvételén

"A tudomány világában sokszor előfordul, hogy lecsúszol a nagy alkalomról, mert nem vagy a megfelelő helyen a megfelelő időben" - mondta John Sonntag, a NASA Goddard űrközpontjában folyó IcebRidge-vizsgálat csapatának egyikvezetője, arra utalva, hogy a kutatók számára is hatalmas jelentőségű közvetlenül megfigyelni egy ilyen természeti jelenséget.

A gleccserszakadékot idén szeptember végén fedezték fel a gleccserkutatók, mialatt repülőgépről vizsgálták a déli-sarki jégperem állapotában bekövetkezett változásokat. A repülőgépes felderítésra azért van szükség, miután a jégmezők alakulását figyelő ICESat műhold műszerei leálltak, és nem is lehetett újraindítani őket (az űreszközt 2010 februárjában kellett kivonni a forgalomból). Utódját, az ICESat 2-t 2015-ben tervezi pályára állítani a NASA.

Forrás: NASA/GSFC/Jefferson Beck

Vizsgálják repedésről készült fotót a DC-8-as felderítő repülőgép fedélzetén

Forrás: NASA/GSFC/Jefferson Beck

A Pine-szigeti gleccser