Súlyosbítja a szmoghelyzetet a köd

Vágólapra másolva!
A Nyugat-Dunántúlon tartósan megmaradó ködfoltokra figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat. Szerdán jobbára derült idő lesz, de Kelet-Magyarországon fátyolfelhősödésre kell számítani. A párás időben egyre szennyezettebb a városok levegője.
Vágólapra másolva!

Helyenként tartósan ködös marad az idő a Nyugat-Dunántúlon kedd estig. Éjszaka az északkeleti megyéket leszámítva másutt is számítani kell ködre, sőt zúzmarás ködre is, amely szerdán azonban nagyrészt feloszlik - figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és -7 fok között alakul, ennél hidegebb a fagyzugos helyeken lehet.

Szerdán az ország nagyobb részén derült idő várható. Időnként fátyolfelhős lesz az ég Kelet-Magyarországon, felhős, tartósan ködös időre néhol a Nyugat-Dunántúlon kell számítani. Északkeleten helyenként megélénkül az északi szél. Marad a késő őszi hűvös: a legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 9 fok között valószínű. A hétvégéig marad a csendes idő, és néhol tartósan megmarad az éjszaka képződő köd.

A légköri frontok továbbra is elkerülik az országot, lényegében anticiklon alakítja az időjárást Európában a Skandináv-félszigettől egészen a Fekete-tengerig. Ez a meteorológiai jelenség és a párás-ködös idő elősegíti a légszennyező anyagok feldúsulását. A, szennyezett levegő főként a légzőszervi megbetegedésekkel kapcsolatos panaszokat teheti gyakoribbá. Budapesten a szálló por koncentrációja sokfelé meghaladja a tájékoztatási, sőt több helyen a riasztási küszöbértéket is. A nitrogén-dioxid mennyisége az egészségügyi határérték fölött alakul. Szerdán késő délutántól, estétől viszont kismértékben csökkenhet a légszennyezettség.