Folytatódik a csendes-szmogos idő a hétvégén

Vágólapra másolva!
A hétvége tavaszias hangulatú időjárása jól jön a kirándulásokhoz, de sok helyütt a nagy légszennyezettség miatt érdemesebb a hegyekbe menni. Szombaton és vasárnap is több órára kisüt a nap, kora délutánra 17-18 fokig melegszik a levegő - a tartósan ködös tájakat leszámítva.
Vágólapra másolva!

Markáns időjárás-változásra a következő négy napban nem lehet számítani, de felhősebb és szelesebb lesz az idő, ami valószínűleg elég a légszennyezés kismértékű csökkenéséhez.

Szombaton az ország nagy részén több órára kisüt a nap, viszont északon, északkeleten eleinte még jobbára erősen felhős lesz az ég, ott kezdetben néhol kisebb eső is lehetséges. Hajnalban párás, ködös idő várható, a pára a délnyugati és északkeleti megyékben helyenként csak lassan oszlik fel. Az ország nyugati, északnyugati és középső területein sokfelé élénk, helyenként erős lesz a déli szél. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 2, 9 fok, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 13, 18 fok között alakul, a tartósan ködös részeken azonban a 10 fokot sem éri el.

Vasárnap változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel. Csapadék nem valószínű. Főként keleten lehetnek pára-, illetve ködfoltok. A délkeleti szél az ország nyugati és középső területein többfelé megélénkül. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 2, 7, a legmagasabb nappali hőmérséklet 12, 17 fok között alakul.

A hétvégén a környező országok időjárása két nagy csoportba sorolható. A Magyarországtól nyugatra eső területek fölé nedves, igen enyhe levegő érkezik dél felől, így arrafelé sok felhőre, kiadós esőkre kell számítani. A keletre fekvő vidékek időjárását viszont még mindig az az anticiklon alakítja, ami nálunk is csendes, eseménytelen időjárást hozott. Így a keleti vidékeken sokfelé képződik éjszaka köd, ami napközben csak lassan oszlik majd fel, a ködmentes vidékeken viszont sok napsütés várható, arrafelé komolyabb csapadék sem lesz.

Ingerlékenységet okoz a melegfront

Most az időjárás a melegfront-érzékenyek szervezetét terheli erősebben, stresszt, fejfájást, fáradtságérzetet, álmatlanságot okozva. A melegfront hatására az érzelmi és értelmi egyensúly könnyen kibillenhet megszokott állapotából, ezért ingerlékenység, sértődékenység többeknél tapasztalható. Hamarabb elfáradhat, kifáradhat a szervezet, ezáltal a teljesítőképességben is csökkenés tapasztalható mind a munkában, mind pedig a járművezetésben. A keringésre is hatással van az időjárás: gyorsabbá válik a szívműködés, emelkedik a vérnyomás, emiatt nőhet a vérzésre való hajlam (orr-, gyomor-, agyvérzés), és gyakoribbá válhatnak az embóliák, vérrögös elzáródások. Szaporodhatnak a lázas állapotok, illetve a gyulladásos és fertőző betegségek. Étvágytalanság is jelentkezhet.