Eltüntetik az óceánok a globális felmelegedést

Vágólapra másolva!
Az óceánok mélye annyi hő elnyelésére képes, hogy ez akár egy évtizeden át is kiegyenlítheti a globális felmelegedés hatását, állapították meg az amerikai Nemzeti Légkörkutatási Központ (NCAR) kutatói. A kiegyenlítés viszont csak átmenetileg ellensúlyozza az üvegházgázok kibocsátása miatti klímaváltozást.
Vágólapra másolva!

A 2000-es évek bizonyultak a legmelegebb évtizednek az utóbbi bő egy évszázadban, vagyis a módszeres meteorológiai adatgyűjtés kezdetéig visszanézve. Ennek ellenére 1998 számított a legforróbb évnek több mint egy évtizeden át, egészen 2010-ig. Ezzel párhuzamosan viszont folyamatosan nőtt az üvegházgázok kibocsátása. A műholdas megfigyelések azt jelezték, hogy egyre nő a különbség a Földet besugárzó napfény hője és a világűrbe visszasugárzott meleg között, vagyis valahol felhalmozódik a hőenergia - ez volt a kiindulópontjuk az USA légkörkutatási központja és az ausztráliai meteorológiai szolgálat kutatóinak.

A klímakutatók azt feltételezték, hogy az extra hőt az óceánok nyelik el. A tengerfelszínen úszó bóják adataiból az látszott, hogy az óceánok legfelső rétege valóban melegszik, de nem olyan mértékben, hogy magyarázatot adna a hőkülönbségre. Számítógépes modellszámításaik azt eredményezték, hogy az óceánok 300 méternél mélyebben fekvő rétegei nyelték el ezt a hőt, és ennek következtében nem melegedett fel a levegő annyira, mint az a beérkező napenergia és az üvegházhatás nyomán várható volt.

Az eredmények azt mutatják, hogy a globális felmelegedés szakaszosan és nem folyamatosan történik. "A jövőben is számíthatunk olyan periódusokra, amikor a globális átlaghőmérséklet alacsonyabb lesz a vártnál. Ezzel együtt nem valószínű, hogy ez a jelenség egy-egy évtizednél hosszabb ideig tartana, és amint egy ilyen periódus véget ér, a felmelegedés ismét felgyorsul" - mondta Gerald Meehl, a NCAR kutatója. A kutatócsoport az eredményeit a Nature Climate Change szakfolyóirat szeptemberi számában ismertette.

Számításaikhoz a kutatók egy olyan összetett számítógépes modellt használtak, amely képes szimulálni a légkör, a szárazföld, az óceánok és a tengerjég bonyolult kölcsönhatásait. Meehl és kollégái öt modellszámítást futtattak le attól függően, hogy mennyi emberi eredetű üvegházgáz-kibocsátás várható a jövőben. Mindegyik számítás azt mutatta, hogy a Föld átlaghőmérséklete tovább emelkedik, de az eredményekből az is látszott, hogy egy-egy évtizedre stabilizálódik a melegedés, aztán ismét nekilódul.

Például az egyik számítás azt mutatta, hogy az átlaghőmérséklet 1,4 Celsius-fokkal emelkedik 2000 és 2100 között, de kétszer egy-egy évtizednyi időre szinte leáll a felmelegedés. Ebben az időszakban az óceánok mélyebb rétegei a tengeráramlatok révén 18-19 százalékkal több hőt nyelnek el, mint egyébként. "A tanulmányunk arra mutat rá, hogy a hőenergiát az óceánok tárolják. Nem tűnt el, és ebből következően nem lehet elfeledkezni róla. Ekkora hőmennyiségnek ugyanis következményei vannak [a klímára nézve]" - mondta a kutatás egyik résztvevője, Kevin Trenberth meteorológus, a NCAR munkatársa.