Marad a rövidnadrágos ősz a hétvégéig

Vágólapra másolva!
Szerda estig nem változik lényegesen az időjárás, marad a kellemes meleg. Egy érintőleges hidegfront hatására keleten átmenetileg több lehet a felhő, de legfeljebb jelentéktelen záporokra kell számítani.
Vágólapra másolva!

Sok napsütés lesz szerdán, de délután és este több felhősödés várható, elsősorban északon és keleten. Ennek ellenére nem lesz esős idő, legfeljebb az Északi-középhegység térségében fordul elő egy-egy jelentéktelen zápor. Megélénkül, északnyugaton és északkeleten néhol megerősödik az északi szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 5 és 10 fok között alakul, de a magasabban fekvő területeken ennél kissé enyhébb, az Alföldön, a Nyírségben és az Északi-középhegység völgyeiben pedig hidegebb lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22, 26 fok között valószínű.

Csütörtökön változóan felhős lesz az ég, többórás napsütés várható. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 7, 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 20, 25 fok között alakul. Csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél időnként megélénkül. Az 5-15 km/órás átlagszél mellett legfeljebb 30-40 km/órás széllökésekre lehet számítani.

Fronthatás sem szerdán, sem csütörtökön nem várható. A nap alacsonyabb állása következtében már az ultraibolya sugárzás is mérséklődött, így a csendes őszi idő kirándulásokhoz ideális. A nagy napi hőingás miatt viszont érdemes ügyelni az öltözködésre.

A nyugodt idő oka az, hogy Európa középső területei felett továbbra is nagy kiterjedésű magasnyomású légköri képződmény húzódik. Nyugat-, Közép- és Dél-Európa nagy részén túlnyomóan napos az idő, a hőmérséklet csúcsértéke 22 és 27 fok között alakul, a Pireneusi-félszigeten 33, 34 fokot is mérnek.

Az 50. szélességi körtől északra ugyanakkor ciklonok vonulnak nyugatról keletre. Mozgásukat gyakran erősen megnövekvő felhőzet, eső, zápor kíséri, és ott lényegesen hűvösebb van, a délutáni órákra is csak 10 és 17 fok közé emelkedik a hőmérséklet. A szárazföld leghidegebb része jelenleg az Urál előtere, ahol helyenként még a 10 fokot sem éri el a maximum-hőmérséklet.