Beborul az ég, szerdán újabb hidegfront jön

Vágólapra másolva!
Fokozatosan megnövekszik a felhőzet szerda délutántól, ismét hidegfront érkezik. Főleg északnyugaton lehetnek záporok, de veszélyes időjárási jelenségre nem kell számítani. Eleinte szárazabb, átmenetileg enyhébb, később ismét hűvösebb levegő érkezik szerda estig a Kárpát-medence fölé.  
Vágólapra másolva!

Szerdára virradóan 9, 14 fok között lesz a hőmérséklet, majd reggel, délelőtt többnyire derült lesz az ég. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24, 28 fok között alakul. Északnyugat felől fokozatosan megnövekszik a felhőzet, így késő délután, este északnyugaton néhol zápor is kialakulhat az érkező hidegfront miatt. Nem kell számítani heves zivatarra, jégesőre vagy más veszélyes időjárási jelenségre. A délnyugati, majd az északnyugatira, északira forduló szél megélénkül, helyenként megerősödik.

Az egymást követő hidegfrontok között átmenetileg melegebb levegő érkezik fölénk, ezért a hidegekre jellemző tünetek után a melegfrontokkal járó tünetek jelentkezhetnek. A fejfájásnak, migrénnek, levertségnek, a vérnyomás ingadozásának légköri okai is lehetnek. A reakcióidő hosszabb lesz a megszokottnál.

Csütörtökön erősen megnövekszik a felhőzet, elszórtan eső, zápor is előfordulhat, elsősorban az északi, északkeleti tájakon. Pénteken valamivel melegebb lesz: napközben nyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet, és egyre nagyobb területen süt ki a nap, e nagy területen viharossá fokozódhat az északnyugati szél. A hétvégén túlnyomóan derült, napos időre van kilátás. A hét legvégére 20, 25 fokról 27, 32 fokig emelkedik a nappali felmelegedés. Éjszaka általában 11, 17 fokra lehet számítani.

Ilyen az idő Európában

Északnyugat-Európa fölött több középpontú ciklonrendszer helyezkedik el. A hozzá tartozó frontrendszer mentén erősen felhős az ég, és több helyen esik az eső, záporeső, helyenként zivatar is kialakul a Skandináv-félszigettől Lengyelországon át egészen a Keleti-Kárpátokig. Szintén ciklon okoz felhős, csapadékos időt a Kelet-európai-síkság keleti része fölött.

Európa más vidékein anticiklon alakítja az időjárást, a leszálló légmozgások miatt kevés a felhő, csapadék csak elvétve fordul elő. A legmagasabb nappali hőmérséklet a kontinens középső és déli tájain általában 26, 34 fok között alakul, ennél mind nyugatabbra, mind keletebbre hűvösebb van. Délutánra általában 18, 24 fok közé melegszik fel a levegő, csak az Urál előterében mérnek ennél hidegebbet.