Napfényes kirándulóidő lesz a hétvégén

Esterházy-kastély, Szigliget
Vágólapra másolva!
Derült, száraz, nyárias idő lesz a hétvégén, vasárnap akár 33 fok is lehet. A jövő hét közepéig ez így is marad - a hétfőt leszámítva, amikor nyugaton és északon felhős lesz az ég, és néhol zápor, zivatar is előfordulhat. A kirándulóidőt egyedül a pollenallergiásoknak nem érdemes kihasználni, mert a parlagfű még erőteljesen szórja virágporát.
Vágólapra másolva!

Pénteken fokozatosan csökken a felhőzet, egyre többfelé süt ki a nap. Legtovább a Dunántúl északi és középső tájain marad meg a felhőzet, ott még délután, este is előfordulhat kevés csapadék. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 19, 26 fok között valószínű. Ezen a napon még fokozatosan gyengülő hidegfronti hatásra számítsanak az erre érzékenyek. Rossz közérzet, fejfájás, szédülés, ízületi fájdalom jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás. Halmozottabban észlelhetők az allergiás tünetek. Az erős szél sokaknál idegességet válthat ki.

Szombaton is lesz egy kevés gomoly- és fátyolfelhő az égen, de sok lesz a napsütés, csapadék nem várható. Többnyire mérsékelt marad a változó irányú szél. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 6, 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 24, 30 fok között alakul. Az 5-10 km/órás átlagszél mellett 20-30 km/órás maximális széllökésre lehet számítani.

Vasárnap nagyrészt felhőtlen, száraz idő várható. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 8, 15, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27, 33 fok között alakul. Időnként megélénkül a déli szél. Az 5-15 km/órás átlagszél mellett 20-35 km/órás maximális széllökésre lehet számítani.

Újabb front és valamelyes lehűlés hétfőn várható, de ez inkább csak nyugaton és északon érezteti a hatását - ott erőteljesebb gomolyfelhő-képződés várható néhol záporral, zivatarral. Az ország többi részén kevés lesz a felhő. Éjszaka 11, 17 fokig hűl a levegő, a legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 32 fok között alakul. Sok esőre nem kell számítani, területi átlagban nem valószínű 5 mm-nél több csapadék. A déli, majd a nyugatira forduló szél helyenként megerősödik. Az 5-20 km/órás átlagszél mellett 25-50 km/órás maximális széllökésre lehet számítani.

Lehűlt a tavak vize

Az állóvizek hőmérséklete már csak kevéssel van 20 fok felett, tehát strandolásra már nem kifejezetten ideális. A kerti munkáknak, a szüretelésnek is kedvez az időjárás, ugyanakkor segíti az érési folyamatokat, a cukrosodást. Érdemes nagyobb sétákat tenni a felfrissült levegőn a hétvégén, de a pollenre érzékenyeknek nem javasolják a túrázást az allergológusok.

A parlagfű koncentrációja magas marad a hétvégén is, így erős tüneteket válthat ki annak ellenére, hogy a múlt héthez képest csökkent a virágpormennyiség a levegőben. Közepes szintű a csalánfélék virágporának koncentrációja; a pázsitfűféléké Miskolcon hétfőn elérte a magas szintet, Pesten közepes, Pécsett alacsony volt. (További polleninformációk a környezetegészségügyi intézet oldalán olvashatók.) Az allergiásoknak hajmosást javasolnak lefekvés előtt az orvosok, mert a hajban pollenszemcsék ezrei tapadhatnak meg. Ilyenkor nem ajánlott a szabadban szárítani a ruhát, és utazás közben ne nyissák ki a gépkocsik ablakát.

Törökországban hőség van - napos idő az egész Kárpát-medencében

Aki a hétvégén, az utószezont kihasználva vág neki az utazásnak, Észak-Európában hűvös levegőre, gyakorta megnövekvő felhőzetre, és ismétlődő esőre, záporesőre számítson. A hőmérséklet a 20 fokot is alig éri el. Ezzel szemben a Földközi-tenger környezetében még hamisítatlan nyári idő van, a hőmérséklet csúcsértéke 30 fok körül alakul, sőt Spanyolországban és Törökország déli részén tovább tart a forróság: 30, 35 fokot mérnek. Bár jelenleg a környező országokban még felhős, hűvös az idő, ez hétvégére mindenképpen változni fog, átmenetileg száraz és meleg levegő áramlik Közép-Európa fölé, biztosítva a napos, csapadékmentes időjárást.