Vágólapra másolva!
Akár pár tucat fa is elég a városiasodott harkályok megtelepedéséhez, de ezzel párhuzamosan egyre több kárt is tudnak okozni a szárnyasok a hőszigetelő felületekben. A harkályok méteres lyukakat is tudnak vágni a ház falán, és jellemzően a műanyag szigetelőréteget támadják meg, mely a faanyaghoz képest számukra nagyon puhának számít.
Vágólapra másolva!

Valószínűleg jelzőhang-adás miatt kopácsolnak a harkályok az újonnan, hőszigeteléssel épült vagy frissen szigetelt épületek falán a Magyar Madártani Egyesület (MME) vizsgálatai szerint. Az erős csőrű szárnyasok ugyanis hangjelzéssel udvarolnak és jelölik ki területüket. A megbontott hőszigetelés miatti kár több millió forintra rúghat.

A szigetelés egy három-négyemeletes házon több száz négyzetméter is lehet, ami megrezegtetve dobként működik. A harkály akkor okozhatja a legnagyobb kárt, ha fészekodú-építésre használják a szigetelőréteget. Ilyenkor az állat öklömnyi lyukat váj az anyagba, majd több tenyérnyi felületen teljesen kivájja a szigetelést - de az is elképzelhető, hogy az emésztésükhöz szükséges ásványi anyaghoz jutnak a habarcsból vagy egyszerűen csak kíváncsiak. Mivel egyre több ház és panelépület kap az emelkedő fűtési költségek miatt ilyen burkolatot, a MME a probléma terjedésére számít. Az egyesülethez júliusban már érkezett bejelentés arról, hogy a budapesti belvárosban, a Petőfi híd budai hídfőjénél okoztak károkat a madarak.

A harkályokat kizáró építészeti megoldás az egyesület szerint nincs, ugyanis nem lehet minden érintett épületét üveggel, kőlapokkal, márvánnyal vagy betonnal burkolni - ezeken ugyanis a harkály nem tud megkapaszkodni és elég kemények ahhoz, hogy ellenálljanak a csőrének. A hangágyús vagy ultrahangos riasztás sem kellően hatékony, továbbá a zöldhatóság engedélye szükséges hozzá. A madarak természetvédelmi oltalom alatt állnak, így nem lehet kilőni őket. Az MME a jövő nemzedékek országgyűlési biztosához fordult az ügyben. A biztos tájékoztatása szerint az ingatlanok tulajdonosainak kell megelőzniük a károkat.

A madártani egyesület vizsgálata szerint az ingatlanfejlesztők, az építtetők és a tulajdonosok annyiban felelősek a problémáért, hogy a harkályok a legtöbb esetben ott esnek neki a hőszigetelő burkolatoknak, ahol az épület a madarak erdős élőhelyeire nyomul be. A harkály jellemzően az épületnek azon az oldalán jelenik meg, amelyik az erdő felé néz. A madártani szakemberek szerint vastagabb, keményebb és lesimított habarcsréteget lenne érdemes alkalmazni a hőszigetelő rétegen, de ezt egy biológusokból, természetvédelmi és építészekből álló szakmai bizottságnak kéne megvizsgálnia az MME szerint.