Új-Zélandon uralkodik az Erdők ura

óriás fa, Erdők ura, Agathis australis, Új-Zéland
Vágólapra másolva!
Úgy néz ki az új-zélandi "Erdők ura", mint ahogy a gyerekek szokták rajzolni fákat: hatalmas törzs, a tetején egypár ággal. A bíbor kaorifenyők ma élő legnagyobb és legrégebbi példánya majdnem áldozatul esett a 19. század végi fakitermelési lendületnek.
Vágólapra másolva!

A maori nyelven Tane Mahutának nevezett bíbor kaorifenyő (Agathis australis) valóban emlékeztet az entekre, J. R. R. Tolkien rendkívüli erejű erdei lényeire a Gyűrűk urában. A Mahuta-fenyő a kaorifenyők legnagyobb és legidősebb példánya: magassága 51,5 méter, a törzsátmérője 13,5 méter. Törzsének faanyagát mintegy 244 köbméteresre, míg életkorát 1250-2500 évre becsülik. Az óriási fa egy maori istenségről és a nagyságáról kapta a nevét.

Forrás: Ray Boren (EPOD)

A félszáz méteres faóriás (a fotó teljes méretben itt letölthető)

A bíbor kaorifenyő a 20. század elején a kihalás szélére került, olyan ütemben vágták ki a hajó- és építőiparban remekül hasznosítható anyaga miatt. Az Erdők ura Új-Zéland északi részén, az Aucklandi-félsziget nyúlványán található, a Waipoa szubtrópusi esőerdőben. A turisták még a Tane Mahutánál is magasabb, de kevésbé látványos példányokra is rábukkanhatnak itt. Magyarországon a Kőszegi-hegységben található 47 méteres lucfenyő a legmagasabb fa, míg a legnagyobb kerületű egy Tolna megyei fekete nyár - a pörbölyi erdőben élő famatuzsálemnek 1140 centiméteres törzsátmérője.