Tisztaszénnel csökkentené a függőséget az energiaügyi államtitkár

szén, szénvagyon, szénbányászat
Vágólapra másolva!
Hazai fosszilis energiahordozók, a paksi nukleáris kapacitás, a megújuló energiaforrások fokozott kihasználása - Bencsik János klíma- és energiaügyi államtitkár szerint ez szükséges ahhoz, hogy csökkenjen Magyarország energiafüggősége, a távlati cél pedig a függőség felszámolása. Az energiahatékonyságon is jelentősen javítani kell az államtitkár szerint.
Vágólapra másolva!

A hazai, iparilag is hasznosítható szénvagyon eléri a 3,3 milliárd tonnát, ez a mennyiség a jelenlegi felhasználás megkétszerezése mellett is legalább 300 évre elegendő tartalék lehet. A fenntarthatóság szempontjai miatt az ásványvagyon felhasználhatósága csak akkor vehető figyelembe, ha van működőképes tisztaszén technológia. Éppen ezért a kormány kiemelt feladata, hogy legyen magyar részvétel azokban a nemzetközi programokban, amelyek e technológia rendelkezésre állását segítik elő.

Minderről Bencsik a bányásznapi ünnepségen beszélt csütörtökön Tokajban. A tisztaszén technológia célja minél hatékonyabban felhasználni a szén energiáját a lehető legkevesebb üvegházgáz, azaz szén-dioxid kibocsátásával. Az egyik megoldás a szén elgázosítása, vagy a szénerőmű által termelt CO2 leválasztása, cseppfolyósítása és földalatti tárolása. "Haladéktalanul meg kell kezdeni a hazai ásványvagyon készletek újraértékelését, és felhasználásuk megtervezését a fenntarthatósági szempontok érvényesítésével" - mondta az államtitkár.

"Ma még nehezen elképzelhető energiahatékonysági beavatkozásokra lesz szükség a következő két évtizedben, de ez piacot biztosíthat a hazai mikro- és kisvállalkozásoknak. Elkerülhetetlen a gazdasági élet teljes körű átstrukturálása, az anyag- és energiatakarékos technológiák elterjedésének elősegítése. A környezettudatos gondolkodáson alapuló fogyasztói szokásokat kell kialakítani, amelyek figyelembe veszik a természeti erőforrások megújulási képességét" - erről már a törökszentmiklósi napelemmel működő szélturbina avatásán beszélt az államtitkár. A kormány Bencsik szerint olyan oktatási programon dolgozik, amely modulrendszerben haladva fogadtatja el a diákokkal a környezettudatos életszemléletet.