Sorozatban tüntetnek a szén-dioxid-adó ellen Ausztráliában

Vágólapra másolva!
Kétezren tüntettek szombaton Brisbane utcáin, miután a kisebbségben kormányzó ausztrál miniszterelnök, Julia Gillard bejelentette: több éves halogatás után nem várnak tovább, és a zöldekkel, valamint a függetlenekkel összefogva megadóztatják a súlyosan szennyező vállalatokat. Hétfőn a tüntetők kamionokkal vették körül a parlament épületét.
Vágólapra másolva!

Az előzetes jelentések szerint csaknem ötszáz olyan gyár van Ausztráliában, amely rengeteg üvegházhatású gázt bocsát ki, és ez is hozzájárul ahhoz, hogy a fejlett országok közül az ausztrálok számítanak a legnagyobb szennyezőknek. A legnagyobb kibocsátók maguk a a kontinens energiaellátását fedező szénerőművek, valamint a vas- és alumíniumgyárak. A politikus tervei szerint a szennyezők minden tonna szén-dioxid után körülbelül 4300 forintnyi adót fizetnek a következő év júliusától, és ez az összeg évente 2,5 százalékkal emelkedik, számolt be a Greenfo.

Az ausztrál ellenzék válaszul azt követelte, hogy Gillard kérjen bocsánatot híveitől döntése miatt, mivel a választások előtt megígérte, nem veti ki a szén-dioxid-adót. Gillard ezzel szemben úgy véli, hogy ez a döntés a legjobbat hozza az ausztrálok számára a jövőben, s így vállalja érte a felelősséget - miközben megérti, hogy sok embernek csalódást okozott. Az adó a mezőgazdaságra nem vonatkozik, de a kormányzat arra figyelmezteti a gazdálkodókat, hogy CO2-kibocsátásuk fedezésére vásároljanak szén-dioxid-kvótákat. A kormány becslése szerint az új kezdeményezés hozzájárul ahhoz, hogy a földrész kibocsátása 460 millió tonnával csökkenjen 2050-re.

Forrás: nocarbontax.com

Egész augusztusban tüntetések folytak Ausztráliában az adóval ösztönzött kibocsátás-csökkentés ellen

Hétfőn folytatódott a tiltakozás: több száz kamionos, lakóautó- és terepjáró tulajdonos vette körül járművével az ausztrál parlament épületét Canberrában. A tüntetők új választásokat követelnek. A kamionos akció volt a második kormányellenes megmozdulás a fővárosban ebben a hónapban.

A rendőrség becslése szerint a tüntetők körülbelül 350 járművel, főként kamionnal vonultak végig dudálva a főváros központján és elhaladtak Gillard hivatali lakása mellett is. A demonstrálók a parlament előtt gyűltek össze, ahol "A szén-dioxid jó dolog" és "A demokrácia halott" feliratú táblákat lengettek. Voltak olyan tüntetők, akik 5700 kilométert vezettek, hogy részt vehessenek a demonstráción - mondta a Bizalmatlansági Konvoj nevű megmozdulás egyik szervezője, Kate Stuart.

Bár az ausztrál gazdaság összességében kiemelkedően teljesít, és a válság is elkerülte a déli kontinenst, a bányászatot leszámítva a többi ágazat nehéz időkön megy keresztül az erős ausztrál dollár, a magas infláció és a csekély belső kereslet miatt. A közelmúltban több nagyvállalat is bejelentette, hogy leépítésekbe kezd.

A konzervatív ellenzék élesen elítéli a CO2-kibocsátás állami beárazását, és azzal fenyeget, hogy az egész rendszert eltörni, amennyiben - ahogy a közvéleménykutatások sugallják - megnyeri a 2013 második felében várható választásokat, tudósít a Reuters. A baloldali irányultságú Ausztrália Intézet hétfői elemzése szerint a liberális és a nemzeti párt terve a bizonytalanságot növelné, mert ehhez többséget kéne szereznie a szenátusban is, de a parlament felsőházát csak 2016 nyarán választják újra.