Miért drága az újrapapírból készült füzet?

Vágólapra másolva!
Magyarországon háromszor annyiba kerül az újrafelhasznált papírból készült füzet, mint a normál, pedig egy környezetvédelmi szervezet szerint az alapanyag alig drágább, mint a szűz papír. A papírpazarlás megelőzéséhez vezető másik út a tartós, szintén környezetbarát papírra nyomott tankönyv lenne, de a nagy tankönyvkiadók és az oktatási államtitkárság szerint strapabíró tankönyvet hagyományos papírból kell készíteni.
Vágólapra másolva!

Az egyik 230 forint, a másik 745 forint, holott mindkettő 80 lapos, A4-es méretű, vonalas spirálfüzet. Előbbi normál (szűz) papírból készült, utóbbi újrahasznosított alapanyagból, amely kíméli a környezetet. "Azért kerül háromszor annyiba a zöld füzet, mert külföldről származik, azaz ki kell fizetni a szállítást és a kinti magasabb béreket, költségeket. A másik ok pedig a pozicionálás: beépült a köztudatba, hogy a környezetbarát termékek drágák, amire a gyártók és kereskedők előszeretettel apellálnak" - mondta Graczka Sylvia, a Humusz Szövetség szakmai vezetője az [origo]-nak.

Az [origo] számításai alapján drágább Magyarországon egy újrapapír füzet, mint az egyik vezető gyártónak számító Németországban. Itthon egy újrapapír spirálfüzetnek 700-850 forint az ára míg Németországban ugynannak a márkának ugyanaz a terméke átszámítva 500 forintba kerül - viszont a német átlagkereset több mint négyszerese a magyarnak. A környezetvédelmi szervezet alelnöke szerint itthon inkább az a nézet akadályozza az újrapapírból készült füzetek széles körű elterjedését, hogy az úgynevezett ökofüzetekkel a cégek a pénzesebb vásárlókat célozzák meg. Az alapanyag sem indokolja azt, hogy az újrafüzet drágább legyen a hagyományosnál, mert nagyobb mennyiség esetén már alig van árkülönbség - mondta Graczka.

Az óvatosság dominál a piacon

Az üzletekben lehet kapni az öt-hétszáz forintosnál drágább és lényegesen olcsóbb változatot is: a Fűzfői Papírmanufaktúra például készít A5-ös méretű, tűzött, vonalas füzetet, amit 15 forintért lehet megvenni. Hogyan lehet ilyen olcsó a füzet? "Importált alapanyagból dolgozunk, kizárólag megrendelésre" - mondta kérdésünkre a papírgyár képviselője. A nagy tételben való rendelés előnyeit használta ki a Humusz egyik korábbi akciójával, amikor a szervezet összesítette, az iskolák, intézmények mennyi füzetet igényelnek, így olcsón gyártatott újrapapír füzeteket. (A kezdeményezést jövőre szeretnék megismételni.)

Forrás: MTI/Nagy Lajos

Így készülnek a spirálfüzetek a balatonfűzfői papírgyárban

Nyomott áron leginkább a hipermarketekben lehet füzetet kapni, csakhogy az szinte kizárólag szűz, tehát a környezetet terhelő papírból készül. "Minden bizonnyal növelnék a jelenleginél tudatosabb keresletet, ha a zöld termékeknek kedvezőbb lenne az ár-érték arányuk, jobban igazodva a fogyasztók vásárlóerejéhez" - mondta az [origo] kérdésére Fehér István, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. kommunikációs vezetője. Addig is a vállalat környezetbarát író- és irodaszereket kínál, de füzetet nem. Ugyanez a helyzet az Auchanban és a Tescóban is.

A papír-írószer piacon Magyarországon is meghatározó Herlitznek háromféle zöld márkavonala van. A német cég gyártó és forgalmazó is egyben, de a márka környezettudatossága nem feltétlenül az újrapapír füzetekben mutatkozik meg. "Mi inkább arra összpontosítunk, hogy a gyártás során csökkentsük a környezetterhelést és a szén-dioxid-kibocsátást" - mondta Bencs Alexandra, a Herlitz marketing menedzsere. "Például a színes ceruzáinkhoz használt fa FSC minősítésű, azaz felelős erdőgazdálkodásból származik" - tette hozzá. A cég Magyarországon is készíttet füzeteket, de a gyártási folyamatban nem szempont, hogy minél kevesebb üvegházhatású szén-dioxid kerüljön a levegőbe, tudtuk meg a cég képviselőjétől.

Kevés az újrapapírra nyomott tankönyv

A tankönyvpiac akkor lehetne zöldebb, ha nagyobb arányban készülnének tartós, több évfolyamot is kiszolgáló kiadványok. "A gyermek figyelméért az internettel kell vetélkednie a tankönyvnek, ezért rendkívül nagyok az elvárások iránta, mind tartalmában, mind megjelenésében. 2006-ban végzett felmérésünkben diák és pedagógus egyaránt a látvány, a trendi küllem fontosságát igazolta vissza, hiába megy ez a környezetvédelem rovására" - mondta Antal Csilla, az évi egymillió tankönyvet értékesítő Műszaki Könyvkiadó Kft. kommunikációs menedzsere.

A termékek életútja során minden fázisban igyekeznek a környezettudatosság elveinek megfelelni - mondta a kiadó munkatársa -, de elsősorban azt tehetik, hogy olyan nyomdákkal készíttetik a könyveiket, amelyek rendelkeznek FSC-tanúsítvánnyal, vagyis fenntartható erdőgazdálkodásból, újratelepített erdőkből származó faanyagot, valamint 90 százalékban alacsony grammsúlyú papírokat használnak. A kiadó tapasztalata ugyanakkor az, hogy hiába tüntetnék fel könyveiken a nyugat-európai köteteken egyre megszokottabb FSC jelzést, ez egyelőre nem sokat számítana a magyar vevők szemében.

Forrás: AFP

Egy év alatt száz kiló papírt használ el egy átlagpolgár Magyarországon

A tankönyvpiac harmadát ellátó Nemzeti Tankönyvkiadó a tankönyvpiac egészéhez képest elenyésző példányszámű főiskolai jegyzeteket gyártja újrapapírból. "Kiadónk korábban többször próbálkozott újrapapírból készült tankönyvek gyártásával, a pedagógusok és a diákok visszajelzése szerint azonban gyenge minőségűek és szürkék a lapok, ezért hamar tönkremennek a könyvek, illetve nehezen láthatók az illusztrációk, ami zavaró lehet a tananyag elsajátításában" - osztotta kollégája véleményét Babicsné Vasvári Etelka, a Nemzeti Tankönyvkiadó műszaki igazgatója. Hozzáteszi, hogy Nyugat-Európában a tankönyvek általában tartós kivitelűek, ezért drága nyomdatechnológiával, jó minőségű papírra készülnek. Újrapapírt legfeljebb a nagyon környezettudatos államokban, például Hollandiában, Finnországban használnak a kevésbé igényes munkafüzetek előállítására.

A szűz és az újrapapír minősége viszont egyre inkább közeledik egymáshoz, mert a fehérítéssel el lehet tüntetni a környezetbarát papír jellegzetes szürkésbarnás színét (lásd keretes írásunkat). "Az újrahasznosított anyagból készült papírok árban is versenyképesek a hagyományossal. Amúgy pedig, hogy egy könyv jól néz-e ki, szerintem nem a papírminőség és papírvastagság vagy a lakkozás, fóliázás szerint kellene megítélni, hanem a tartalmas grafikák, illusztrációk alapján. A piacon azonban éles verseny folyik a kiadók között" - mondta erről Graczka Sylvia.

Ha tartós a tankönyv, legyen mellé eldobható munkafüzet

Az oktatási államtitkárság szerint több energia takarítható meg a strapabíró tankönyvekkel, mintha nem tartósat nyomnának újrapapírra. "A tartós tankönyvek szélesebb körű alkalmazásához nem mondhatunk le a jó minőségű papírról, hiszen több évig kell megfelelniük iskolai felhasználás céljára" - válaszolta az [origo] kérdésére a területet felügyelő Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkársága.

Egyre több tankönyvhöz kínálnak ugyanakkor a kiadók munkafüzeteket, felmérőket, gyakorló füzeteket. A minisztérium azzal a megoldással ért leginkább egyet, hogy a jó minőségű alapanyagokból készült, tartós tankönyvet kellene kiegészíteni újrapapír munkafüzetekkel, amelyeknél a nyomdaköltség is csökkenthető lenne azzal, hogy a legegyszerűbb technikával, egyszínnyomással állítanák elő őket. Környezetbarátabbá tenné az oktatást az is, ha elterjednének a digitális és online tankönyvek. A Műszaki Kiadó OK! Könyv márkájú online könyvei 2010 óta elérhetők az iskolák számára. "Jutányos licencáron kínáljuk őket. De illúzió volna azt remélni, hogy az online tankönyv néhány éven belül átveszi a nyomtatott kiadványok helyét" - mondta erről Antal Csilla.

Így készül az újrapapír
Magyarországon évente átlagosan száz kilogramm papír fogy fejenként, vagyis összesen egymillió tonna, amiből 480 ezer tonnát visszagyűjtenek. A papírt akár ötször-tízszer is újra lehet hasznosítani. Becslések szerint egy tonna papírhulladék feldolgozása 12 fát ment meg a kivágástól, továbbá 31,8 köbméter vizet, 3 köbméter lerakóhelyet, 4,1 MW áramot és 280 liter kőolajat takarít meg.

A környezetbarát, más néven szürke papír a begyűjtött hulladékból egyszerű pépesítéssel készül. A gyártás folyamán a víz 90 százaléka a folyamatban marad, ezért lényegesen kevesebb szennyvíz keletkezik. A festékmaradványok miatt a papír színe jellegzetesen szürke, többszínnyomásra nem alkalmas, írópapírként, jegyzet- és iskolai füzetként vagy csomagolópapírként használható. Az újrahasznosított vagy újrapapír annyiban különbözik ettől, hogy a többszínnyomás - és ezáltal a szélesebb körű felhasználás - érdekében színtelenítik. Ehhez azonban agresszív vegyszereket használnak, tehát ez a típusú papír kevésbé környezetkímélő.