Végre itt a háromnapos nyár

Vágólapra másolva!
Végre lehet majd napozni a hétvégén, és kevésbé lesz égető a nap a július eleji kánikulai napok extrém erős, 8-as szintű ultraibolya sugárzásához képest. A levegő hőmérséklete az ilyenkor szokásos körül alakul, de a napon tartózkodva akár lényegesen melegebbnek is érezhetjük az időt. A lehűlést hozó hidegfront hétfő délután, kedden érkezik.
Vágólapra másolva!

Már három hete nem volt ilyen nyárias hétvége Magyarországon, mint a most következő. Pénteken már 26-30 Celsius-fokig emelkedik délutánra a hőmérséklet, napos idő lesz. Egy-egy záporeső, esetleg zivatar csak a nyugati és az északi határ mentén fordulhat elő a délután megnövekvő gomolyfelhőzetből.

Szombaton is országszerte többórás napsütés ígérkezik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12-17 fok között alakul, keleten azonban hűvösebb lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet pedig 27-31 fok között a legvalószínűbb. A nappali gomolyfelhő-képződés mellett eleinte csak néhol, majd délutántól a Dunántúlon már több helyütt várható záporeső, zivatar.

Vasárnap további melegedésre számíthatunk. Bár alapjában véve napos idő lesz, már egyre gyakrabban jelennek meg gomoly-, illetve fátyolfelhők, és estétől északnyugaton többfelé valószínű zápor, zivatar. A hőmérséklet kora reggel 15-20, délután pedig 28-33 fok között alakul. Még hétfőn is nagyon meleg lesz, majd kedden egy hidegfront véget vet a nyári időnek.

Melegedő vizek, erős UV sugárzás

Az előrejelzések szerint 6-os erősségű UV sugárzásra lehet számítani. Ezzel együtt 11 és 15 óra között nem ajánlott napozni, mert az érzékeny bőrűek és a kisgyermekek 20-30 perc alatt leéghetnek. A tisztiorvosi szolgálat húszpercnyi napozást ajánl, ez után érdemes árnyékba vonulni.

A strandolást tervezők örömére fokozatosan emelkedik a folyó- és állóvizek hőmérséklete. A Balaton és a Szelidi-tó vize pénteken 22 fokos, a Velencei-, a Tisza- és Fertő-tó hőmérséklete 21. A Duna vizének hőmérséklete 17-22 fok között változik, akárcsak a Tiszáé. A Rába vize 19-21 fokos. (A vízhőmérsékletekről részletesen itt tájékozódhatnak.)

Hosszabbodik a reakcióidő a melegfront miatt

A csapadékos időt okozó hullámzó frontrendszer már jelentősen gyengül, de a magasban zajló melegedés miatt továbbra is a melegfrontokkal együtt járó tünetek jelentkezhetnek az erre érzékeny szervezetűeknél. Az esetleges fejfájás, migrén, levertség hátterében légköri okok is meghúzódhatnak, alvási zavarok is jelentkezhetnek. A megszokottnál hosszabb lesz a reakcióidő, erre a közlekedésben részt vevők fokozottan ügyeljenek. A melegben nagyobb a szervezet folyadékvesztesége, a hiányt a legcélszerűbb ásványvízzel pótolni.

Kullancs és parlagfű ronthatja a túrázás örömét

A szép időben túrázók számára kevésbé kedvező a hír, hogy az elmúlt hetek hűvös, csapadékos időjárása jól jött az árnyékos, nedves aljnövényzetet kedvelő kullancsoknak. Amíg az állat nem jut vérhez, a növények harmatcseppjein él. Kullancscsípés ellen érdemes zártan öltözködni, de ez nem egyenlő azzal, hogy nyakig beöltözve kellene járnunk az erdőben a 25-30 fokos melegben. A tisztiorvosi szolgálat ajánlása szerint a felnőttek akár meztelen felsőtesttel is kirándulhatnak, gyermekek viszont ne vegyék le a pólót, sapkát. Aki rövidnadrágban túrázik, kenje be a lábszárát riasztószerrel.

A kullancsokra leüléskor, leheveredéskor érdemes vigyázni, hiszen az állat ugyanúgy az árnyékot kedveli, mint az elfáradt kiránduló. Fontos, hogy a túra végén alaposan vizsgáljuk át magunkat és társainkat. A csípés napján még viszonylag könnyű letépni az élősködőt - azonnal pusztítsuk el! Tévhit, hogy a fej beszakadása kockázatos, ugyanis a kullancs kitinpáncélos testrésze jóval kevesebb fertőző anyagot tartalmaz, mint a potroha. Ha ez utóbbi felszakad, akkor szinte biztosan bekerül a szervezetbe a fertőzött kullancs béltartalma. Magyarországon átlagosan minden ezredik kullancs hordozza az agyhártya- és agyvelőgyulladás vírusát, de a viszonylag nehezen diagnosztizálható Lyme-kór baktériuma száz közül tízben megtalálható Európában. (A kullancscsípés kockázatairól itt olvasható tájékoztató.)

A napos, száraz időnek valószínűleg kevésbé örülnek az allergiások, ugyanis az elmúlt napokban a sok eső kimosta a levegőből a parlagfű pollenszemcséit, ám a csapadék miatt a növény növekedése is felgyorsult. Korábban a július eleji hőség és a viszonylag száraz tavasz vetette vissza a növény fejlődését, azonban mostanra a parlagfű is készen áll a pollenszórásra. Pollenje július közepétől az egész országban mérhető volt a levegőben - figyelmeztet az ÁNTSZ. Ha a nyár további része és a szeptember száraz és meleg lesz, hosszabb parlagfűszezonra számíthatunk, de valószínűleg nem dől meg a tavalyi, különösen magas pollenkoncentráció-rekord: Nyíregyházán 2010. augusztus 27-én 1684 darab pollenszemet mértek légköbméterenként. (Ezen a térképen lehet tájékozódni arról, melyik vidéken van a legtöbb parlagfűpollen a levegőben.)