Pancsolós idő lesz a hétvégén

Vágólapra másolva!
A hidegfront csak hétfő délután érkezik, így a hétvégén most is strandidő várható, 30 fok körüli hőmérsékletekkel. Kellemesen felmelegszik a Balaton és a Velencei-tó vize, de a folyók meglehetősen hűvösek. Fronthatás nem várható, de a melegebb idő tartós stresszt gyakorol mindenkire, és továbbra is erős az ultraibolya sugárzás.
Vágólapra másolva!

A hétvége ismét a nyaralóké lesz, hisz a napos, meleg időben enyhülést adnak az addigra kellemes hőmérsékletűre melegedő tavak. A folyókban nemcsak az alacsonyabb hőmérséklet, hanem az egyéb veszélyek (például az erős sodrás) miatt sem ajánlatos most fürdeni. Nem dőlnek meg az eddigi hőmérsékleti rekordok sem, hisz nem számíthatunk extrém hideg éjszakákra és délutáni, aszfaltolvasztó hőségre sem.

Pénteken északon többször, másutt időnként növekszik meg erősen a felhőzet, emellett északon kevesebb, délen több napsütésre számíthatunk. Sopron környékén délután, este egy-egy zápor, zivatar kialakulhat. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de a Kisalföldön megélénkül, zivatar idején megerősödik a délnyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23, 27 fok között alakul.

Szombaton többször erősen megnövekszik a felhőzet, de több-kevesebb napsütés is várható. Helyi zápor, zivatar főként északon, északkeleten alakulhat ki. Az északnyugati szél időnként megélénkül, zivatarok idején erősebb széllökések is lehetnek. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 11, 16 fok, a legmagasabb nappali hőmérséklet 24, 28 fok körül alakul.

Vasárnap időnként megnövekszik a felhőzet, de sok napsütés várható. Zápor, zivatar főként nyugaton fordulhat elő. A változó irányú szél többnyire mérsékelt lesz, csak zivatarok idején számíthatunk szélerősödésre. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 12, 17 fok, a legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 31 fok között alakul.

Hétfőn már erősen megnövekszik a felhőzet. Délutántól egyre többfelé várható zápor, zivatar. A déli szél időnként megélénkül. Az 5-15 km/órás átlagszél mellett 25-40 km/órás maximális széllökésekre lehet számítani. Zivatarok környezetében a széllökések helyenként elérhetik a 60-80 km/ó-t. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 14, 19, a legmagasabb nappali hőmérséklet 28, 32 fok között alakul.

Továbbra is erős az UV-B sugárzás

A hét végén fronthatás ugyan nem terheli a szervezetünket, de az átlagosnál melegebb idő tartós stresszt gyakorol mindenkire. Különösen a kisgyermekekre és idősekre lehet veszélyes a meleg, mert a szervezetnek nehezebb a plusz hőt leadni, semmint a hideg ellen védekezve hőt termelni (mindez megterheli a keringést). Ezért fennáll a hőguta veszélye, különösen a szabadban dolgozóknál. Fontos odafigyelni az elveszített folyadék és az izzadással távozó sók pótlására lehetőség szerint izotóniás itallal. Közvetett módon negatívan hat a szervezetre a kifejezetten erős UV-B sugárzás is. Ilyenkor ugyanis rövid idő alatt keletkezhet bőrpír, illetve leégés, amely elősegíti a melanoma kialakulását.

Miért megint hétfőre érkezik a hideg?

A mögöttünk álló hét nap időjárását elemezve látható, hogy most is bevált a meteorológusok "egyhetes" szabálya. Ugyanis a múlt hét vége előtt is pocsék idő volt Magyarországon, sokfelé esett az eső, aztán a hét végére már meleg strandidőnek örülhettek a nyaralók. Aztán jött a hétfő este, egy újabb (ezen a nyáron már a sokadik) hidegfronttal, és hirtelen beköszöntött a "skandináv nyár" esővel, erős széllel, lehűléssel. A front átvonulása után, a hét közepétől ismét javult az idő, egyre több volt a napsütés, záporok már csak elvétve fordultak elő. Úgy tűnik, ez a hétvége is kitesz magáért, ám hétfőn megint jön a hidegfront.

Miért követik egymást ilyen rendszerességgel a frontok? Magyarország időjárását - sok egyéb tényező mellett - az Atlanti-óceán felől érkező, a Kárpát-medencébe nedves levegőt szállító ciklonok és frontjaik határozzák meg. Ezek nagy része az Atlanti-óceán északi részén, Izland közelében alakul ki, majd a Brit-szigetek és az Alpok érintésével hozzánk is eljut. Felhős, csapadékos időt okoznak, és többnyire erős lehűléssel járnak.

A ciklon távozása után néhány napra magasnyomású terület alakul ki Magyarország felett egészen a következő ciklon érkezéséig. Ekkor sok napsütésre, kevés csapadékra és egyre melegebb időre számíthatunk. Az egyes ciklonok és frontjaik érkezése között nagyjából hét nap telik el, vagyis (ha semmi más nem befolyásolná) hetente ugyanaz az időjárás ismétlődhetne. Szerencsére több tényező is beleszól az időjárás alakításába, így ez a szabály sincs kőbe vésve, de a sok esetben ez az alapja a "jön a hétvége, jön a rossz idő" népi megfigyelésnek.

A hétvégén a környező országok időjárását egyrészt a Nyugat-Európa felett örvénylő ciklon frontjai, másrészt a Dél-, és Kelet-Európa felett elhelyezkedő magasnyomású öv határozza meg. Ausztriában, Csehországban és Szlovákiában igen változékony idő várható gyakori felhősödéssel, záporokkal, zivatarokkal. A legtöbb napsütésre vasárnap számíthatunk ezekben az országokban, akkor lesz a legmelegebb is, délután 24-29 fok várható.

Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Románia és Ukrajna időjárását a hét végén még a leszálló légmozgások, az anticiklonális hatás alakítja. Sok napsütésre, kimondottan meleg strandidőre számíthatunk. A délutáni órákban sokfelé 30, néhol 35 fok felett lesz a hőmérséklet. Záporok, zivatarok természetesen ott is lehetnek, de sokkal inkább a napsütés lesz majd a jellemző.



Török László