Zivatarosra fordul az idő a Dunántúlon

Vágólapra másolva!
A szerdai napos idő után a Dunántúl fölé már nedves, labilis levegő kerül éjszakától. Csütörtökön ezért ott záporok, zivatarok várhatók és visszaesik a hőmérséklet, de a Tiszántúlon többórás napsütésre lehet számítani.
Vágólapra másolva!

Éjszaka nyugat felől megnövekszik a felhőzet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 18 fok között alakul. Csütörtökön a Dunántúlon már többnyire erősen felhős időre számíthatunk sokfelé esővel, záporral, zivatarral, helyenként jelentős mennyiségű, 20-30 milliméter csapadékra van kilátás. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön a Dunántúlon 20 és 24, másutt 25 és 29 fok között várható.

A Duna-Tisza közén a változó felhőzet mellett néhol valószínű zápor, zivatar, míg a Tiszántúlon többórás napsütés ígérkezik. A változó irányú szél többnyire mérséklet marad, de zivatarok környezetében viharos széllökésekre is számítani kell.

Ilyen az idő Európában

A Skandináv-félszigettől a kontinens középső részén át egészen a Földközi-tenger nyugati és középső medencéjéig anticiklon húzódik. Területén sok napsütés a jellemző, a nappali gomolyfelhő-képződésből elvétve alakul ki csapadék. Ukrajna térségében egy hidegcsepp hatására már többfelé fordul elő zápor, zivatar. Izland közeli középponttal örvénylő ciklon frontrendszere okoz változékony időjárást a Brit-szigeteken és Európa délnyugati partvidékén.

A hőmérséklet csúcsértéke hozzávetőleg az 52. szélességi körtől délre többnyire 26, 33 fok között alakul. Északabbra jobbára 25 fok alatti értéket mérnek, Oroszországban és a Brit-szigetek északi részén mindössze 17, 20 fokig melegszik fel délutánra a levegő.