Denevérmenedéknek is megfelelnek a golfpályák

Vágólapra másolva!
A golfpályák létesítése nem kívánatos esemény a természetvédők szemében: a manikűrözött gyep ugyanis gyakran természetes élőhely helyébe lép, a nagy adagban alkalmazott növényvédő szerek pedig károsítják az élővilágot. Egy amerikai ökológus azonban kiderítette, hogy a denevérek még hasznot is húzhatnak a mesterséges zöld foltokból.
Vágólapra másolva!

Huszonkét éjszakát töltött Delaware-Maryland öt golfpályáján Kevina Vulinec, az amerikai Delaware-i Egyetem kutatója és hallgatókból álló csapata, denevérfogó hálókat felállítva és ultrahangot észlelő detektorokkal mérve a denevérek aktivitását. Mivel a környék denevéreinek természetes élőhelyei egyre inkább fogyatkoznak, a golfpályák fontos menedéket nyújthatnak az állatoknak. Ha denevérek költöznek egy erdőfoltokkal tarkított golfpályára, az egyaránt hasznos az üzemeltetőnek és az állatoknak: előbbiek ingyen kapják a rovarirtó-szolgáltatást.

A denevérek leginkább az akadályként szolgáló kis tavak közelében és az utakat szegélyező parkszerű területeken fordultak elő. A szúnyogban gazdag környezet és az erdőszegélyek a természetben is vonzzák a denevéreket - magyarázta Vulinec. A környék denevérállományát az élőhelyek fogyatkozása és a fehérorr-szindrómáért felelős gomba tizedeli, így a golfpályák menedéket nyújthatnak a denevérkolóniáknak. Az ökológus az Amerikai Ökológus Társaság (ESA) éves találkozóján számolt be eredményeiről - közölte a Science tudományos folyóirat portálja.

A csapat most a golfpályák rovarállományáról gyűjt információt, kutatását pedig jövő tavasszal folytatni kívánja. Az ökológus reméli, eredményeikkel hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a pályák kezelői denevérbarátabbá alakíthassák területüket. Nem feltétlenül megfelelő hozzáállás, ha a természetvédelem csak szidja a golfpályákat - lehetőségként is lehetne tekinteni rájuk, mondja a kutató.