Vágólapra másolva!
"Termésmentő eső" hullott Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az elmúlt napokban. A térségben már az aszály jelei kezdtek mutatkozni az idei csapadékszegény időjárás miatt. Az esős időjárás különösen a kukoricatermésnek, a napraforgónak és a zöldségféléknek tett jót.
Vágólapra másolva!

Szerencsére az aszálykártól eddig leginkább fenyegetett szatmár-beregi térségben hullott a legtöbb eső, 47 millimétert mértek - mondta Guttyán Tamás, a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságának főfalugazdásza. Ez azt jelenti, hogy egy négyzetméterre negyvenhét liter csapadék került, de a jelentős mennyiségű eső sehol sem öntött el művelt mezőgazdasági területet, mivel a kiszáradóban lévő föld mindenütt gyorsan magába szívta a vizet.

A régió többi tájegységében kevesebb volt az eső, 15 milliméternyit mértek, de az is kellően felfrissítette a növényeket. Az eső különösen a kapásnövényeknek és a zöldségféléknek tett jót Szabolcsban. Főként a 93 ezer hektáros kukorica- és a 47 ezer hektáros napraforgó-területnek, de a négyezer hektár dohánynak is jól jött a csapadék, mert a levélzeten már látszani kezdett a vízhiány. A hétezer hektáron termelt zöldségfélék ugyancsak jókor kapták az esőt, különösen a görögdinnye, a káposzta, a paradicsom, a karfiol és a brokkoli.

Jóval kevesebb csapadék hullott Szabolcsban az idén 2010-hez képest, amikor a talaj víztelítettsége elérte a 85 százalékos mértéket. A sokéves átlagnál egyaránt kevesebb eső esett januárban, februárban, áprilisban és májusban - így területi átlagban másfél hónapnyi csapadékhiány alakult ki.

A lehullott eső mennyisége januárban ugyan csak 3, de aztán februárban már 18, áprilisban 23, míg májusban 25 milliméterrel maradt el a sokévi átlagtól. Egyedül márciusban volt több csapadék, de a 34 milliméter sokévi átlaggal szemben 40 milliméter esett a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság mérései szerint. Az utóbbi napok esőinek egyedül az aratók nem örültek, mert péntektől lassult a több mint 44 ezer hektár gabonaféle betakarítása.