Megdőlhet a melegrekord a csütörtöki hidegfront előtt

Vágólapra másolva!
Csütörtök délutánig marad a napos, száraz idő és az erőteljes felmelegedés: 38 Celsius-fok körül alakul a csúcshőmérséklet. Nyugatról azonban hidegfront közelít, amely miatt heves zivatarok is kialakulhatnak a Dunántúlon.
Vágólapra másolva!

Túlnyomóan derült idő lesz csütörtök reggelig, csupán kevés fátyolfelhő alakul ki. Napközben folytatódik a napos, száraz idő, 33-38 fok körül alakul délután a csúcshőmérséklet, de északnyugaton 30 fok körül mozog majd. Másodfokú hőségriasztás érvényes. A kánikulában elképzelhető, hogy megdől az országos melegrekord, de talán a budapesti is - mondta erről Kolláth Kornél, az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelző munkatársa. A július 13-ára vonatkozó statisztikák szerint az országos csúcsot Örkény tartja 37,2 fokkal. Budapesten az elmúlt években 36,7 fok volt a legmagasabb hőmérséklet ezen a napon.

Forrás: MTI

Estére azonban hidegfront éri el az országot. Eleinte főként a Dunántúlon növekszik meg a gomolyfelhőzet, és elszórtan zápor, zivatar is várható a délelőtti óráktól. Néhol jégeső és heves zivatarok is kialakulhatnak, rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadékkal. Jégesőben a jégszemek átmérője 2, de akár 5 centiméteres is lehet. Mindezt viharos, 90-100 km/órát meghaladó szél kísérheti - figyelmeztet az OMSZ. Zivatarok a Dunától keletre nem várhatók, továbbá Vas és Győr-Moson-Sopron megyében is kisebb a valószínűsége zivatar kialakulásának. A zivataros területeken akár tíz fokot is eshet a hőmérséklet, de a lehűlés nem tart sokáig, rövid idő alatt újra felmelegszik a levegő.

A délkeleti, déli szél megélénkül, a Kisalföldön megerősödik. Csütörtökön nyugaton a szél északira fordul, és néhol megerősödik, másutt mérsékelt marad a légmozgás. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lesznek.