Vágólapra másolva!
Nem felel meg az alacsony szén-dioxid-kibocsátási elvárásoknak a 2012-es londoni olimpia legfőbb szimbóluma, pedig a játékokat a fenntarthatóság jegyében rendezik meg. A szervezők ugyanis "kifutottak az időből" - többek között az olimpiai stadion áramfogyasztását sem sikerül megújuló forrásból fedezni a megígért mértékben.
Vágólapra másolva!

Alig néhány napja mutatták be a londoni olimpiai fáklya élethű mását, máris támadások érték. A közvélemény azt az öt évvel ezelőtti ígéretet kéri számon a tervezőkön, amelyet a 2012-es londoni olimpia főszponzora, a francia EDF energiavállalat tett a nevükben: az alacsony CO2-kibocsátást. De nem sikerült kikísérletezni a környezetbarát működtetést, így maradtak az eddig bevált propán-bután-égőnél - ami égés a kritikusok szerint.

Nem is a fáklya által kibocsátott szén-dioxid mennyisége számít, hanem a gondolat, amelyet a "zöld" fáklya kifejezett volna: hogy London valóban elkötelezett a fenntartható olimpia megrendezése iránt, sajnálkozott Shaun McCarthy, az egyik házigazda, a Fenntartható London 2012 Bizottság elnöke.

A próbálkozások eredményei nem vesznek el, védekezett Gareth Wynn, az EDF olimpiai programjának igazgatója. Jóllehet nagyobb mennyiségű termelésre még nem alkalmas, de sikerült kifejleszteni egy olyan alacsony kibocsátású energianád-brikettet, amelyet máris szabadalmaztattak, és háztartási, kerti használatra ajánlják, s talán egy jövőbeni olimpián is alkalmazhatják.

A nagyobb mennyiségű környezetbarát fűtőanyagra azért van igény, mert az olimpiai fáklya nyolcezer példányban készül el, a törzsén kialakított nyolcezer lyuk jelképezi a lángot hordozó olimpiai váltófutás résztvevőinek számát és a megteendő mérföldeket is. Minden futó megvásárolhatja fáklyáját a szakasza lefutása után. (Hogy a bevételt mire fordítják, még nem tudni.)

Nem ez az egyetlen ígéret, amely nem teljesül 2012-re. A szervezők azt is hangoztatták, hogy az uniós irányelvekkel összhangban az olimpiai stadionban az energiafogyasztás 20 százalékát helyi forrásból fedezik, jelesül egy szélturbina segítségével. Ám ezzel szemben legföljebb 9 százalékot lesznek képesek megújuló forrásból előállítani.

A háromszögletű fáklyát Edward Barber és Jay Osgerby tervezte - a formája önmagában is szimbolikus. Üzeni egyrészt az olimpiai mozgalom hármas mottóját: "gyorsabban, magasabbra, erősebben"; utal arra, hogy ez lesz a harmadik olimpia Londonban; s megtestesíti a modern olimpiai játékok három pillérét, a sportot, az oktatást és a kultúrát.

HKZS