Vágólapra másolva!
Véletlenszerű mintavétellel a világ összes atomerőművét ellenőrizni kéne a fukusimai katasztrófa tanulságait levonva - javasolja a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója. A japán Amano Jukija szerint szigorítani kell az atomenergia felhasználására vonatkozó nemzetközi biztonsági előírásokat.
Vágólapra másolva!

Jukija azt is kezdeményezte, hogy valamennyi tagállamban a NAÜ is rendszeresen ellenőrizze az atomerőművek működését a nemzeti nukleáris biztonsági hatóságokon túl. A NAÜ ötnapos, miniszteri konferenciája a fukusimai nukleáris baleset tanulságait vizsgálja Bécsben. Hangsúlyozta azt is, hogy a tagállami szintű ellenőrző hatóságoknak függetlennek kell lenniük, megfelelő forrásokkal és magasan képzett munkatársakkal kell rendelkezniük. A japán nukleárus ellenőrző hatóságokat pontosan a nem kellő szintű függetlenség miatt érte kritika a fukusimai balesetsorozat óta eltelt hónapokban.

Helyre kell állítani a közvélemény meggyengült bizalmát az atomenergia békés célú felhasználásával szemben, és bizonyítani a szervezet elkötelezettségét az atomenergia biztonságosságának folyamatos javítása mellett. Foglalkozni kell olyan kérdésekkel, mint a hosszú áramszünetek, természeti katasztrófák és a megfelelő hűtés biztosítása - fejtette ki a biztonsági előírásokról Amano.

Az Európai Unió tagállamaiban ún. stresszteszttel vizsgálják az atomerőművek biztonságosságát, és Japánban is kiegészítő ellenőrzések folynak. Amano szerint ezt a folyamatot kéne kiterjeszteni a NAÜ összes tagállamára Viszont a világ több mint négyszáz atomerőművének rendszeres nemzetközi ellenőrzése lehetetlen feladat volna - mondta a főtitkár, ezért az ellenőrzendő létesítmények véletlenszerű kiválasztását javasolta.

Mivel a javasolt intézkedések "gyakorlati jellegűek", így nincs szükség hosszadalmas tárgyalásokra, a szervezet alapokmányának vagy más egyezmények módosítására ahhoz, hogy a fokozott ellenőrzés valóra váljon, csak a tagállamok vezetőinek politikai akaratára - mondta a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője.