Ragyogó napsütés UV-riadóval

Vágólapra másolva!
Eső nem valószínű csütörtökön, a szél is alig fog fújni. Folytatódik a nyári idő, mert egyre inkább a kontinens középső vidékei fölé húzódó magasnyomású képződmény alakítja a Kárpát-medence időjárását.
Vágólapra másolva!

A sok napsütés miatt csütörtökön délben és délután nagyon erős, az indexen 7,5-ös szintű lesz az UV-B sugárzás, ezért riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Intézet (UV-előrejelzésünket itt találja). Csapadék nem valószínű a gomolyfelhő-képződésből. Általában gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás, a Kisalföldön megélénkül a déli szél. Zivatar környékén átmenetileg erős széllökések lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11, 17 fok között, a legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 30 fok körül alakul.

Orvosmeteorológia

Bár időjárási front nincs a térségünkben, a jelenleginél melegebb léghullámok érkeznek a Kárpát-medencébe, főként a magasban. Emiatt a melegfrontokra különösen érzékenyeknél fejfájás, nyugtalanság, rossz közérzet jelentkezhet, esetenként ingadozhat a vérnyomás. A szép nyári időben érdemes a szabadban időzni, de ajánlott kalappal, napernyővel, fényvédő krémmel védekezni az erős UV-sugárzás ellen. A melegben fokozott a szervezet folyadékvesztesége; a hiányt legcélszerűbb sima csap- vagy ásványvízzel pótolni.

Európa időjárása

Észak- és Kelet-Európa felett sekély ciklonális mező található, emiatt sok a felhő, és többfelé fordul elő eső, zápor, helyenként zivatar. Ugyanakkor délnyugat felől anticiklon nyúlik be a kontinens középső területei fölé. Ezeken a tájakon sok a napsütés, de néhol zápor, zivatar is előfordul. A hőmérséklet csúcsértéke általában 20, 28 fok között alakul, sőt Spanyolországban a délutáni órákra 29, 33 fok közé melegszik fel a levegő. Hozzávetőleg az 55. szélességi körtől északra ennél jóval hűvösebb az idő, arrafelé a legmelegebb időszakban is csupán 12, 19 fokot mérnek.