Hűvösebb lesz kissé egy hidegfront miatt

Vágólapra másolva!
Szerda hajnalban, reggel gyenge hidegfront vonul át Magyarország fölött. Számottevő időjárási változásra nem kell számítani, de néhány fokkal gyengül szerdára a nappali felmelegedés. Helyenként viharossá fokozódik az északi, északkeleti szél.
Vágólapra másolva!

Kedd délutántól erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, elszórtan záporok, zivatarok alakulnak ki, néhol felhőszakadás, jégeső is lehet. Szerdán napközben az ország legnagyobb részén derült, napos, száraz időre van kilátás, kivéve a Duna-Tisza közén és északon a hegyekben, ahol a nappali gomolyfelhőzetből zápor, délen esetleg egy-egy zivatar is kialakulhat.

Kedden még többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csak zivatarok környékén lehetnek átmenetileg viharos széllökések. Hajnaltól azonban az egyre nagyobb területen északira, északkeletire forduló szél egyre többfelé megerősödik, helyenként viharossá is fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12, 17, a legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 24, 28 fok között valószínű.

Orvosmeteorológia

Továbbra is meleg, többnyire labilis légállapotú levegő alakítja időjárásunkat, emiatt előfordulhat fejfájás, migrén, vérnyomás-ingadozás. A déli órákban sok helyütt erős lesz az UV-B sugárzás, aki teheti, ne tartózkodjon hosszan a napon.

Szinte egész Európában napsütés van

Skóciától északkeletre, Norvégiától nyugatra található annak a ciklonnak a középpontja, amelynek frontjai mentén a Skandináv-félszigeten, Dániában, a Csatorna partvidékén erősen felhős, vagy borult az ég, szórványosan eső, zápor is előfordul. Kontinensünk többi részének időjárását anticiklon határozza meg, nagy területen napos, száraz az idő, csak a nappali gomolyfelhő-képződésből fordulnak elő helyi záporok, zivatarok.

Európa leghűvösebb területei a Brit-szigetek, Norvégia, és a Balti-tenger partvidéke, ahol sokfelé kevéssel 15 fok alatt marad a csúcshőmérséklet. Másutt az ilyenkor szokásosnál több fokkal melegebb az idő, a Pireneusi-félszigeten például 30, 32 fokot is mérnek, de 30 fokig az Alpoktól délre, a Kárpát-medencében, Ukrajnában, illetve környékén sokfelé felmelegszik délutánra a levegő.