Száz éve nem volt ilyen kevés víz a Dunában

Vágólapra másolva!
Az elmúlt száz évben a legalacsonyabb vízállást mérték az elmúlt napokban a Dunán Ausztriában. Az alsó-ausztriai Kienstockban található fő mérőállomásnál kedden 180 centiméter volt a folyó vízállása, míg az átlagos májusi érték 250 centiméter.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt télen kevés hó esett, és az év eleje óta összességében kevés csapadék hullott Ausztriában. Az ország egész területén, de különösen északon és keleten hetek óta szárazság uralkodik - magyarázta a közszolgálati ORF televízió kérdésére az osztrák vízrajzi szolgálat.

A hajózási vállalatok egy részének gondot okoz a folyó ilyen mértékű apadása. A nagy múltú Első Dunai Gőzhajózási Társaság (DDSG) tulajdonosa, a Helogistics Holding arról számolt be a tévé internetes szerkesztőségének, hogy a szokásos árumennyiségnél harminc százalékkal kevesebbet tudnak csak fuvarozni.

A közép- és nyugat-európai szárazság oka egy hatalmas anticiklon, amely január óta határozza meg a térség időjárását, és megakadályozza, hogy nedvesebb, változékonyabb időt hozó frontok sodródjanak az Atlanti-óceán fölül Európába. Az ENSZ időjárással foglalkozó testülete, a Meteorológiai Világszervezet (WMO) elemzése szerint az anticiklon igen stabil, így a szárazság " még hetekig, sőt hónapokig eltarthat.