Vágólapra másolva!
Az elmúlt harmincöt év legnagyobb olajszivárgása során 4,5 millió liter olaj folyt el egy kilyukadt kőolajvezetékből a kanadai Alberta tartományban. Egy hódgát és a környező tavacskák viszont visszatartották az óriási olajfolt jelentős részét, így nem terjedt természetvédelmi vagy lakott területre.
Vágólapra másolva!

Hódgátak miatt nem lett még nagyobb katasztrófa abból a súlyos olajszivárgásból, ami az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb ipari balesete volt Kandadában. A hódok építményei útját állták a veszélyes kőolajömlésnek, megelőzve a nagyobb fokú természetkárosítást. Ám maguk az állatok nem élték túl a balesetet, hiába volt az állatvédők minden igyekezete: súlyos olajmérgezés miatt mind a hat példányt el kellett altatni.

Az ipari baleset még április 29-én következett be, ám a kanadai kormány jó egy hétig nem hozta nyilvánosságra a részleteket - a helyi sajtó szerint az éppen zajló választások miatt. A 770 kilométer hosszú, Zamát Edmontonnal összekötő Plains Midstream kőolajvezetéket negyvennégy éve fektették le, tavaly napi 22,3 millió liter nyersolaj haladt át rajta. A rendszerben keletkezett nyomásesés révén észlelték az észak-albertai Little Buffalótól 30 kilométerre húzódó szakasz meghibásodását, amelyet még aznap elfojtottak.

Forrás: Greenpeace

Madárijesztőket szerelnek fel a kőolajjal elöntött sarkvidéki erdőben

Az elmúlt hét óta százötven fős takarítócsoport dolgozik a sarkköri (boreális) erdővel borított, helyenként lápos terület megtisztításán. Speciális porszívóval szívják föl a kiömlött kőolajat, a növényzetet és talajt pedig kézzel tisztítják meg. A környéken élő vízimadarakat madárijesztőkkel és hangszórókból sugárzott veszélyjelző hangokkal próbálják elriasztani a szennyezett vizes élőhelytől, de a szolgálat munkatársai huszonnégy órás ügyeletben járőröznek is a területen. A művelet eddig 11 millió kanadai dollárba került, de több hétig is tarthat. A természetvédők szerint akár két évbe is beletelik a teljes rehabilitáció.

Korábban is történtek súlyos olajszivárgások Kanadában

A Plains Midstream-vezetéken 2006-ban is történt hasonló baleset, akkor rozsdásodás miatt lyukadt ki a cső, és kétszázezer liter olaj folyt el. 1993-ban a BP Canada-vezetékből hárommillió liter szivárgott el, míg 1975-ben a Bow River-vezetékből hat és félmillió liter. A kanadai olajvezetékeken tavaly dokumentálták a legkevesebb meghibásodást - ezer kilométerenként 1,7 esetet jelentettek. 2007-ben és 2008-ban ez a szám 2,1 volt.

HKZS