Viharos széllel érkezik a hidegfront

Vágólapra másolva!
Viharos széllökésekkel éri el délután az országot Kárpát-medencén átvonuló markáns hidegfront. Záporokra, zivatarokra és 4-5 fokkal hidegebb időre kell készülni, de nagyobb jégeső nem várható. A hidegfronti hatás miatt fejfájás és migrén jelentkezhet. Szerdán már szárazabb, de továbbra is hideg levegő érkezik fölénk.
Vágólapra másolva!

A főváros térségét a késő délutáni órákban éri el a hidegfront, amely majd továbbhalad délkelet felé, akár 70 kilométer/órát is meghaladó erősségű szél kíséretében. A viharos légmozgás várhatóan szerda estétől mérséklődik, közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletese. Péntekig elég hűvös marad az idő, csak szombattól kezdődik a felmelegedés.

Szerdán csak 15-16 fok körül alakul a csúcshőmérséklet, noha ilyenkor átlagosan 20 fok meleg szokott lenni. Északnyugat felől fokozatosan mindenütt megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, eleinte lehet némi napsütés. A kora délutáni óráktól egyre többfelé várható eső, zápor, helyenként zivatar, néhol heves zivatar is előfordulhat. Estétől nyugat felől felszakadozik a felhőzet, éjszaka egyre inkább már csak keleten lehet csapadék.

Csapadékra csütörtökön inkább csak az ország északkeleti felében lehet számítani. Pénteken és szombaton nem várható eső, vasárnap viszont helyenként kialakulhatnak záporok és zivatarok. Az előrejelzés szerint nagyobb jégesőre nem várható.

Orvosmeteorológia

A lényegében frontmentes állapotot kedden fokozatosan egyre többfelé hidegfront jellegű változás követi. Legáltalánosabb panaszként fejfájás és migrén jelentkezhet. Az idegrendszer ingerlékenysége gyakran csökken ilyen időjárási helyzetekben, ezért a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges. Tartós álmosságérzés jelentkezhet. A szervezet görcskészsége hidegfront érkezésekor erősödik, emiatt az epe-, vese-, gyomor- és bélgörcsök száma a frontbetegeknél emelkedhet. Ugyancsak a görcskészséggel függ össze, hogy egyes esetekben a szülések korábban indulnak meg.

A fokozottabb véralvadási hajlam miatt nagyobb az esélye trombózisnak. A vércukorszint alacsonyabbá válhat. A test szöveteinek pH-ja enyhén lúgos irányba tolódik el, ezért vizenyősebbé, ödémásabbá válik a szervezet. Ez az ízületi fájdalmak, valamint a reumatikus panaszok fokozódását is eredményezi. A hangulatunkban bekövetkező változások is a front számlájára írhatók, hidegfrontnál ugyanis introvertáltabbá válhatunk.

Európai időjárási helyzetkép

Európa északnyugati része fölött anticiklon található, emiatt arrafelé a változó felhőzet mellett sokat süt a nap, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. Ugyanakkor az anticiklon körül ciklonok örvénylenek Nyugat-, Dél-, és Kelet-Európa fölött. A ciklonokhoz tartozó frontálzónák mentén többnyire erősen felhős az ég, és többfelé esik az eső, záporeső, néhol zivatar is kialakul, északkeleten pedig helyenként havazás, hózápor is előfordul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk nagy részén általában 15, 24 fok között változik, ennél hidegebb van az északi tájakon, ahol napközben is mindössze 3, 12 fokot mérnek, sőt Finnország északi vidékén helyenként napközben is fagy.