Napos, szeles idő az éjszakai hidegfront után

Vágólapra másolva!
Hidegfront vonul át éjszaka a Kárpát-medence fölött, ezért átmenetileg hűvösebb, nedves levegő áramlik Magyarország fölé. Pénteken a front tovább vonul kelet felé, mögötte ismét egyre többfelé kisüt a nap, ugyanakkor sokfelé szeles idő ígérkezik. 
Vágólapra másolva!

Csütörtök délután túlnyomóan napos időre számíthatunk, csak helyenként növekedhet meg jobban a felhőzet. Estig csapadék nem várható, többnyire mérsékelt marad a légmozgás. Estétől azonban nyugat felől egyre többfelé növekszik meg átmenetileg a felhőzet, és egyre több helyen fordulhat elő zápor, reggelig a Dunántúlon néhol zivatar is kialakulhat.

Többfelé megerősödik az északnyugati szél az éjszaka második felében és napközben pénteken is, sőt zivatarok környékén átmenetileg viharos széllökések lehetnek.

Pénteken nyugaton ismét napos, száraz időre számíthatunk. Keleten eleinte még erősebben felhős lesz az ég, majd ott is felszakadozik a felhőzet, és több órára kisüt a nap. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8, 15, a legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 20, 25 fok között valószínű.

Orvosmeteorológia

A napos idő jó hatással van a kedélyállapotunkra, a hangulatunkra, gyorsítja az anyagcserénket. Ezért ma érdemes a száraz időt kihasználni és lehetőleg a szabadban tölteni, kirándulni. Az UV-B sugárzás a déli órákban sokfelé erős lesz, így rövid idő alatt keletkezhet bőrpír, illetve leégés. Az esti, éjszakai óráktól hidegfronti hatással számoljanak az arra érzékenyek. Náluk előfordulhat fejfájás, migrén, szédülés, vérnyomás ingadozás, és fokozódhatnak a reumatikus panaszok. Pénteken a front tovább vonul kelet felé, mögötte ismét egyre többfelé kisüt a nap, ugyanakkor sokfelé szeles idő ígérkezik.

Európai időjárási helyzetkép

Hosszan elnyúló frontálzóna alakítja az időjárást Dél-Norvégiától Dánián és Németországon át egészen a Pireneusokig, ezért kontinensünk nyugati felén általában erősen felhős vagy borult az ég, és szórványosan eső, zápor is előfordul. A frontrendszertől keletre magasnyomású zóna határozza meg az időjárást; nagy területen derült, napos, száraz az idő.

Kissé felhősebb területek csak Oroszország középső tájain, illetve a Fekete-tenger partvidékén vannak, de csapadékot onnan sem jelentenek. A legmagasabb délutáni hőmérséklet jellemzően 22, 28 fok között alakul. Ennél melegebb Dél-Franciaországban és az Ibériai-félsziget nyugati felén van, ahol 30 fokig is felmelegszik napközben a levegő. Hűvösebb pedig a Brit-szigeteken, az Északi-tenger, valamint a Fekete-tenger partvidékén van, ahol 13, 19 fokot mérnek.