Nyári meleg lesz a héten, heves zivatarokkal

Vágólapra másolva!
Sok napsütés, néhol heves zivatarok, 30 fok közelébe kúszó hőmérséklet minden nap - igazi kora nyárias idő lesz ezen a héten. Szinte minden nap kell számítani kisebb-nagyobb záporokra, zivatarokra. Budapesten megnőtt a légszennyezettség.
Vágólapra másolva!

A legtöbb zivatarra hétfőn és kedden kell számítani ezen a héten, figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ma a Nyugat-Dunántúlt leszámítva bárhol kialakulhat intenzívebb zivatar - kedden elsősorban Dél-Magyarországon lesz zivataros az időjárás. Lokálisan felhőszakadás, azaz 30 milliméter csapadék is előfordulhat, ezt kisebb körzetekben jégeső és viharos széllökések kísérik. A jégszemek átmérője egy-két centiméter körül vagy kevéssel e fölött alakul, a szélsebesség zivatarok környezetében elérheti a 60-80 kilométer/órát.

Továbbra is meleg, többnyire labilis légállapotú levegő alakítja Magyarország időjárását, emiatt előfordulhat fejfájás, migrén, vérnyomás-ingadozás. A déli órákban sok helyütt erős lesz az UV-B sugárzás - aki teheti, ne tartózkodjon hosszan a napon.

Nyári meleg lesz a héten

Budapesten megnőtt a légszennyezettség: az ózon mennyisége délután, kora este, a nitrogén-dioxidé késő este és reggel az egészségügyi határérték fölött várható a város egyes részein.

Péntekig a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11, 18 fok között alakul, de nappal már 26, 30 fokig emelkedik a hőmérséklet. Hétnapos előrejelzésünk jelenlegi adatai szerint a legmelegebb szombaton lesz, 26-31 Celsius-fokkal. Egész héten sok lesz a napsütés, főként délután növekszik meg időnként a gomolyfelhőzet. Zápor, zivatar minden nap kialakulhat, környezetükben viharossá fokozódik a szél. Összefoglalva: folytatódik az ilyenkor megszokottnál melegebb idő, záporokkal, zivatarokkal.